понеделник, 28 януари 2013 г.

Повдигнаха обвинение срещу прокурора по САПАРД

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняем Стойчо Ненков – прокурор от Апелативната прокуратура - София, по вече образувано от СГП наказателно производство срещу него, съобщиха от прокуратурата.
Той е обвинен за това, че на 11 октомври 2012 г., в София, като орган на властта – прокурор в Апелативната прокуратура – София, е осуетил наказателното преследване срещу Марио Николов и Людмил Стойков – подсъдими по дело на Софийския апелативен съд.
Той е направил това, като е депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, изготвен и внесен от друг прокурор.
С допълнителното изложение обвиняемият Ненков оттеглил подадения протест спрямо Николов и Стойков, с цел да ги избави от наказание, което им се следва по закон – престъпление по чл. 288, ал. 2 от НК.
Спрямо обвиняемия Стойчо Ненков е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", в размер на 5000 лв.
Разследването, провеждано от следователи от Националната следствена служба, продължава.
На 21 септември миналата година Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по процеса срещу тях за пране на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. По делото подсъдими бяха и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също бяха оправдани.
Съдебният състав беше на мнение, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите. Делото се гледаше от съдия Калин Калпакчиев, който вече е член на Висшия съдебен съвет. Според съда прокуратурата е направила грешка, като е разделила делата срещу подсъдимите и това е основна пречка за установяване на фактите по делото.
На 21 ноември стана ясно, че прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателните присъди по делото. Първоначално прокурорът от САС Магдалена Лазарова-Проданова внесе протест срещу оправдателната присъдата на Софийския апелативен съд, но след като тя беше избрана за член на ВСС, делото е било разпределено на прокурор Стойчо Ненков на 4 октомври. Няколко дни по-късно той оттегля протест.
Това предизвика гнева на и.д. главен прокурор Бойко Найденов, който заяви, че са изпратили материалите и Софийска градска прокуратура ще прецени дали да започне досъдебно производство срещу прокурор Стойчо Ненков.
В края на ноември стана ясно, че срещу Ненков е започнало разследване.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More