вторник, 15 януари 2013 г.

Около 60 милиона лева са санкциите за общините заради европейски проекти


Около 60 милиона лева са санкциите за общините по изпълнение, качество и устойчивост за изплатените европейски средства за проекти,а 150 милиона лева са неразплатените средства от общинските бюджети. Това каза на пресконференция за кандидатстване за Етикета за иновации и добро управление на местно ниво Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Финансови корекции се налагат дори на проекти, които вече са изцяло изплатени, посочи Чавдарова. Предстои среща с водещите контролни органи в страната през февруари за уеднаквяване на методики, корекции на методики. „Едно и също поведение от различните одитни органи се тълкува по различен начин. Това означава, че ако е минала проверка на органа на Министерство на финансите от инспекцията за одит на Европейския съюз и не е установила нарушения, следващата проверка от страна на Сметната палата установява нарушение и се налага санкция”, обясни Чавдарова. Тенденцията е тези санкции да растат, каза още Чавдарова.
90% от проектите на общините се финансират чрез европейски фондове. Тя посочи, че през 2012 г. се изпълняват двойно повече проекти, общините имат двойно повече разходи, а просрочията към бизнеса са на сравнително едно и също ниво. „През 2013 г. бизнесът трябва да е наясно, че сме във фазата на най-голямото усвояване на изпълнение на европейските проекти”, каза Чавдарова. 
На годишната среща на общините пред октомври ще бъде връчена наградата на следващите общини победители за Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Ще бъде важно да имаме повече кандидатури, каза Чавдарова. Въведена е нова методика за кандидатстване на общините, за да се преодолее субективизма и общините ще бъдат оценявани и от външни експерти, посочи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ако досега статуетката Етикет за иновации и добро управление на местно ниво се присъждаше на община за две години, а после трябваше да бъде върната, днес е постигнато споразумение статуетката да остава в спечелилата община, а на нея да бъде изписан периодът, за който общината е била отличена.
Автор: Златина Димитрова

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More