понеделник, 1 октомври 2012 г.

Нередност и измама


Чл. 325 от Договора за функциониране на ЕС
1. Съюзът и държавите-членки се борят с измамата и с всяка друга незаконна дейност, която засяга финансовите интереси на Съюза, като приемат мерки в съответствие с разпоредбите на настоящия член, които имат възпиращо действие и предлагат ефикасна защита в държавите-членки, както и в институциите, органите, службите и агенциите на Съюза.
2. Държавите-членки приемат същите мерки за борба с измамата, засягаща финансовите интереси на Съюза, каквито предприемат за борба с измамата, засягаща собствените им финансови интереси.

Нередност (съгл. чл. 1, пар. 2 от Регламент 2988/1995) означава всяко нарушение на разпоредба на правото на Общността, в резултат на действие или бездействие от икономически оператор, което е имало или би имало за резултат нарушаването на общия бюджет на Общностите или на бюджетите, управлявани от тях, или посредством намаляването или загубата на приходи, произтичащи от собствени ресурси, които се събират направо от името на Общностите[,] или посредством извършването на неоправдан разход.

Под "икономически оператор" следва да се разбира всяко физическо или юридическо лице, или институция, съгласно националното законодателство, с изключение на държавата-членка.

Задължителни условия за квалифицирането на едно действие или бездействие като нередност са:
  • нарушение на правна разпоредба на националното право или правото на ЕС и
  • нарушаване на общия бюджет, т.е. трябва да е налице финансово изражение, което да е пряка и непосредствена последица от това нарушение.
Съгласно определението, нередностите касаят случаи, свързани с ощетяване Общия бюджет на Европейския съюз - "намаляване или загуба на приходи" или "извършване на неоправдани разходи". Следователно, те могат да имат отражение както върху разходната, така и върху приходната му страна.
Приходната част на бюджета включва вноските на страната ни в собствените ресурси на бюджета на ЕС. Тази вноска съдържа няколко компонента:
  • Традиционни собствени ресурси (ТСР) - селскостопански налози и мита. Селскосторанските налози това са мита върху внос на селскостопанска продукция от трети страни и налози върху захарта. Митата се събират от държавите-чренки от името на ЕС и произтичат от прилагането на Общата митническа тарифа за стоки, внесени от трети страни.
  • Дял от ДДС и БНД, изчислен на база статистически макроикономически прогнози.
Разходната част на бюджета - програмите, финансирани от фондовете по общите политики на ЕС (селскостопански, политика на сближаване, предприсъединителни и пр.).
Проблемът с нередностите и измамите при усвояване на средствата по фондовете са само част от проблема с нередностите и измамите, които увреждат или могат да увредят общия бюджет на ЕС, макар да заемат най-голям дял както от общия брой нередности, така и от общото “финансово изражение” на нередностите.

"Подозрение за измама" има при нередност, даваща основание за стартиране на административна или съдебна процедура на национално ниво, с цел доказване наличието на умишлено действие и по-специално на измама. (чл. 1 от Конвенцията за защита на финансовите интереси на Европейските общности)
При наличие на достатъчно данни за подозрение за измама, се уведомяват компетентните органи, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс.

Измамата е умишлено извършена нередност и съставлява престъпление.

Измама (по отношение на разходите от бюджета на ЕС) е дефинирана в чл. 1 от Конвенцията за защита на финансовите интереси на Европейските общности като:
Всяко умишлено действие или бездействие, свързано с:
1.   използването или представянето на фалшиви, грешни или непълни изаявления или документи, което води до злоупотреба или нередно теглене на средства от общия бюджет на Европейските общности, или бюджети, управлявани от или от името на Европейските общности.
2.  укриване на информация в нарушение на конкретно задължение, със същия резултат
3.   използването на такива средства за различни цели от тези, за които те първоначално са били отпуснати.

Измама (по отношение на приходите в бюджета на ЕС) е дефинирана в чл.1 на Конвенцията за защита финансовите интереси на Европейските общности и като:
всяко умишлено действие или бездействие, свързано с:
1.   използването или представянето на фалшиви, грешни или непълни изаявления или документи, което води до неправомерно намаляване на средствата от общия бюджет на Европейските общности или, или бюджети, управлявани от или от името на Европейските общности;
2.   укриване на информация като нарушение на конкретно задължение със същия ефект;
3.  злоупотреба с правомерно получена облага със същия ефект.


Всяко лице има право да подаде сигнал за нередност. Лицата, подали сигнал се ползват със защита срещу уволнение и друго преследване. Сигналите могат да бъдат анонимни.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More