понеделник, 1 октомври 2012 г.

Оперативни програми (2007-2013)

Съгласно Регламент (ЕО) № 1083/2006 на Съвета от 11 юли 2006 година за определяне на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1260/1999

1. „оперативна програма“ е документ, представен от държава-членка и одобрен от Комисията, който определя стратегия за развитие съгласно набор от приоритети, които следва да се осъществят с помощта на фонд, или в случая на цел „Сближаване“, с помощта на Кохезионния фонд и на ЕФРР.
2. „приоритетна ос“ е една от целите на стратегията в оперативна програма, която включва група операции, които са свързани и имат специфични измерими цели.
3. „операция“ е проект или група проекти, избрани от органа за управление на съответната оперативна програма или под негова отговорност съгласно критериите, установени от мониторинговия комитет и осъществени от един или повече бенефициенти, с оглед осъществяването на целите на приоритетната ос, към която се отнася;
4. „бенефициент“ е стопански субект, организация или предприятие, публичен или частен, който отговаря за започването или за започването и изпълнението на операциите. В рамките на схемите за помощ по член 87 от Договора бенефициентите са публични или частни предприятия, които изпълняват отделен проект и получават публична помощ;


Оперативните програми (ОП) като форма на финансиране от структурните фондове обхващат серии от съвместими дългосрочни мерки, които могат да се прилагат с помощта на един или няколко структурни фонда, на един или повече финансови инструменти и на Европейската Инвестиционна Банка. ОП са разработени при следване на принципа за партньорство, като предоставят условия за ефективно изпълнение на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР). Структурата на оперативните програми е организирана съобразно институциите в България, които отговарят и за националните политики в съответните сектори, така че да се гарантира адекватна секторна координация.

Функциите на национален сертифициращ орган и орган, отговорен за получаване на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС през програмния период 2007 - 2013 г.са поверени на Дирекция “Национален фонд” в Министерство на финансите. Сертифициращият орган е органът който приема и проверява обобщените искания за плащания от Управляващия орган изпраща искане до Европейската комисия за осребряване на направените плащания.
Функциите на национален одитиращ орган се изпълняват от Изпълнителна агенция “Одит на средствата от ЕС” към Министерство на финансите. Този орган извършва одитна дейност в съответствие с международно приетите одитни стандарти, като предоставя независима и обективна оценка относно: ефективността на системите за финансово управление и контрол на средствата от ЕС; верността на представените на Европейската комисия декларации за разходите и като следствие от това разумна гаранция, че основните транзакции са законосъобразни и редовни. Дирекцията изпълнява и функцията на национален Орган за оценка на съответствието, който отговаря за оценката на системите за финансово управление и контрол на оперативните програми и дава становище относно тяхното съответствие с предвиденото в Регламент 1083/2006 г.
Всяка ОП има свой Управляващ орган (УО), който носи цялата отговорност за надеждното изпълнение на програмата съгласно изискванията на европейското законодателство и осъществява цялостно наблюдение, финансово управление и контрол на средствата по програмата.
"Междинно звено" е структурата, която действа под отговорността на Управляващия орган на съответната Оперативна програма или изпълнява определени задължения от негово име по отношение на бенефициентите, изпълняващи дейности по съответната Оперативна програма.
Върховен орган, който наблюдава изпълнението на програмата е Комитетът за наблюдение. Той се председателства от Ръководителя на УО на ОПРР и се свиква поне 2 пъти годишно. Във състава му влизат министерства, агенции, държавни ведомства, представители на неправителствения сектор и др., имащи отношение към интервенциите и дейностите финансирани от програмата
За програмен период 2007-2013 в Република България функционират седем оперативни програми:

Програмата е насочена към практическото изпълнение на Приоритет 4 на Националната стратегическа референтна рамка - “Балансирано териториално развитие” и очертава основните области, в които България ще получи финансиране за своите региони от Европейския Фонд за  Регионално Развитие. Най-общо, програмата цели подобряване на социално-икономическите условия в 6-те региона на планиране т.е. преодоляване на тяхното изоставане спрямо регионите в ЕС от една страна и ограничаване на между-регионалните различия в България от друга.
Приоритетни оси:
  • Устойчиво и интегрирано градско развитие
  • Регионална и местна достъпност
  • Устойчиво развитие на туризма
  • Местно развитие и сътрудничество
  • Техническа помощ
Управляващ орган на ОП "Регионално развитие" е Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Целта на програмата е развитието на динамична икономика, която да е конкурентноспособна на европейския и световния пазар.
Приоритетни оси:
  • Развитие на икономика базирана на знанието и иновационни дейности
  • Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда
  • Финансови ресурси за развитие на предприятия
  • Укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика
  • Техническа помощ
Управляващият орган на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" е дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.


Целта на тази програма е подобряване качеството на живот на хората в България чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността, достъп до качествено образование и учене през целия живот и засилване на социалното включване.
Приоритетни оси:
  • Насърчаване на икономическата активност и развитие на пазар на труда, насърчаващ включването;
  • Повишаване на производителността и адаптивността на заетите;
  • Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието;
  • Подобряване на достъпа до образование и обучение;
  • Социално включване и насърчаване на социалната икономика;
  • Повишаване ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги;
  • Транснационално и междурегионално сътрудничество;
  • Техническа помощ.
Управляващ орган е Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" Министерство на труда и социалната политика. Управляващият орган делегира отговорности и задачи по управлението на съответни приоритетни оси на Междинни звена, както следва: Агенция по заетостта за приоритетни оси 1 и 2; Министерство на образованието, младежта и науката за приоритетни оси 3 и 4; Агенция за социално подпомагане за приоритетна ос 5.


Целта на ОП "Транспорт" е развитието на железопътната, пътната и водна инфраструктура, както и стимулиране развитието на комбиниран транспорт в съответствие с транспортната политика на Европейския съюз и установените изисквания за развитие на Транс-европейската транспортна мрежа за постигне на устойчивост на българската транспортна система.
Приоритетни оси:
  • Развитие на железопътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси
  • Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси
  • Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари
  • Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища
  • Техническа помощ
Управляващ орган е Дирекция „Координация на програми и проекти" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Целта на ОП "Околна среда" е подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда и развитие на екологичната инфраструктура. Специфичните й цели са: опазване и подобряване състоянието на водите; подобряване управлението на отпадъците и защитата на почвите; опазване на биоразнообразието и защита на природата.
Приоритетни оси:
  • Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв.ж. и в населени места с под 2000 екв. ж., попадащи в градски агломерационни ареали
  • Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци
  • Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие
  • Техническа помощ
Управляващ орган на ОП е Дирекция “Кохезионна политика за околна среда” в Министерство на околната среда и водите. Междинно звено е дирекция “Фондове на ЕС за околна среда” в МОСВ.


Стратегическата цел на ОПАК е подобряване работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост, повишаване на професионализма, прозрачността и отчетността в съдебната система, както и повишаване на капацитета на структурите на гражданското общество.
Приоритетни оси:

  • Добро управление
  • Управление на човешките ресурси
  • Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление
  • Техническа помощ
Управляващ орган (УО) е дирекция "Оперативна програма "Административен капацитет" в Министерство на финансите


В съответствие с принципите за прозрачност и добро финансово управление оперативната програма „Техническа помощ“ има за цел да предостави подкрепа за ефикасното и ефективно използване на структурните фондове и Кохезионния фонд в България.
Специфичните цели на оперативната програма „Техническа помощ“са:
  • подпомагане на работата на структурите на централно ниво към Министерството на финансите и по-точно на Централното координационно звено, Сертифициращия орган, Одитиращия орган, Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР);
  • повишаване на административния капацитет на други структури, работещи по усвояването на структурните фондове и на кохезионния фонд, и по-специално управителните органи и междинните звена в съответните министерства, както и регионални и местни власти;
  • подпомагане на разработването на надеждна и функционираща единна информационна система за управление и наблюдение;
  • предоставяне на надеждна и прозрачна информация относно съществуващите възможности и резултати от политиката на сближаване в България.
Приоритетни оси:
  • подпомагане реализирането на дейностите на структурите на централно ниво: Централното координационно звено, Сертифициращия орган, Одитиращия орган, Комитета за наблюдение на НСРР, Управляващия орган на ОПТП и Комитета за наблюдение на ОПТП. Мерки за изграждане на капацитет на институциите, работещи по Структурните фондове.
  • допълнително разработване и подпомагане на функционирането на унифицирана информационна система за управление и наблюдение (ИСУН);
  • популяризиране на европейската кохезионна политика и нейните цели в България и осигуряване на обща и статистическа информация.
Управляващ орган е дирекция "Оперативна програма "Техническа помощ"" в Администрацията на Министерски съвет.


Програмата има за цел повишаване на конкурентоспособността на земеделието, горите и преработвателната промишленост, изграждане на местен капацитет, инфраструктура и услуги в селските райони, опазване на биологичното разнообразие и водните ресурси.
Управляващ орган е Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните.


Главна стратегическа цел на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/ е превръщането на сектора в конкурентоспособен, модерен и динамичен, базиран на устойчиво развитие на рибарството и аквакултурата, както и към подобряване качеството на живот в рибарските области.
Приоритетни оси:

  • Мерки за приспособяване на българския риболовен флот
  • Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура
  • Мерки от общ интерес
  • Устойчиво развитие на рибарските области
  • Техническа помощ
Управляващ орган на програмата е Дирекция „Европейски фонд за рибарство” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Други инструменти
За периода 2007–2013 г. ЕК създаде 3 нови инструмента на регионалната политика, които до подпомогнат държавите членки и регионите да изградят стабилно и ефективно управление на фондовете и да подобрят ефекта от използването на инструментите за финансово инженерство. В тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и други финансови институции ЕК е разработила следните инструменти:
JASPERS (на английски: Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions) – насърчава сътрудничеството между ЕК, ЕИБ, ЕБВР (Европейска банка за възстановяване и развитие) и държавата членка в подготовката на големи проекти.
JEREMIE (на английски: Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) е съвместна инициатива на ЕК, ЕИБ и ЕИФ (Европейски инвестиционен фонд) за подобряването на достъпа до финансиране на микро, малки и средни предприятия в европейските региони.
JESSICA (на английски: Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) е съвместна инициатива на ЕК, ЕИБ и Банката за развитие на Съвета на Европа за насърчаване на устойчиви инвестиции в градските зони. В България JESSICA се осъществява посредством Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, в рамките на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More