събота, 1 септември 2012 г.

Съдебна практика - административни дела

По-долу са показани примери, които не представят цялата съдебна практика по посочената материя. Не всички посочени съдебни актове са влезли в законна сила. Където е била налична информация, са посочени актовете на касационната съдебна инстанция. Линковете към съдебните актове сочат към страниците на съответните съдилища или към Единния регистър на съдебните актове.

(линкове актуализирани към 10.3.2015)

1. При бенефициенти, които се явяват възложители по ЗОП, са възможни обжалвания за законосъобразност на решенията по процедурите за възлагане на обществени поръчки по реда на чл. 120 и сл. от ЗОП. Компетентен орган е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решенията на КЗК подлежат на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

2. Голям брой от административните дела имат за предмет обжалване на актове за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ), издадени на осн. чл. 166, ал. 2, във вр. с чл. 162, ал. 8 от ДОПК. Разпоредбата на чл. 162, ал. 8 от ДОПК, в сила от 1.1.2010 г., придава статут на публично държавно или общинско вземане на всички вземания на държавата или общината, които възникват въз основа на административен акт и имат за предмет недължимо платени и надплатени суми, както и неправомерно получени или неправомерно усвоени средства по проекти, финансирани с евросредства.

Посочените по-долу примери касаят предимно актове за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ), издадени от Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, относно събиране на недължимо платени на бенефициенти суми.
Съдилищата отменят актовете главно поради липса на мотиви, както и поради наличие на съществени нарушения в процедурите по издаването им.
Съдилищата констатират нарушение на чл.73, § 4 от Регламент /ЕО/ № 796/2004г., според който задължението за възстановяване на суми, не се прилага, ако плащането е извършено по грешка на компетентните власти или друг орган и ако грешката не може да бъде установена по разумен път от земеделския производител.

Адм. съд Добрич, адм. д. № 359/2011 г. (отменя АУПДВ) Решение ВАС (потвърждава)
Адм. съд Сливен, адм. д. № 137/2011 г. (отменя АУПДВ) Решение ВАС (обезсилва и връща)
Адм. съд Сливен, адм. д. № 156/2011 г. (отменя АУПДВ) Решение ВАС (потвърждава)
Адм. съд Сливен, адм. д. № 94/2012 г. (отменя АУПДВ) Решение ВАС (обезсилва и връща)
Адм. съд Враца, адм. д. № 266/2011 г. (обжалва се уведомително писмо за оторизация; отменя)
Адм. съд Варна, адм. д. № 1959/2011 г. (отменя АУПДВ) Решение ВАС (потвърждава)
Адм. съд Варна, адм. д. № 2148/2011 г. (обявява нищожност на АУПДВ)
Адм. съд Ямбол, адм. д. № 164/2009 г., Решение ВАС (отменя решение и обявява нищожност на писмо - частичен отказ за подпомагане)
Адм. съд Шумен, адм. д. № 181/2011 г. (отменя АУПДВ), Решение ВАС (потвърждава)

3. Жалби срещу уведомителни писма от Държавен фонд "Земеделие" за извършена оторизация и плащане по схемите и мерките за директни плащания

4. Заповедта на УО/ДО, с която се приемат Насоки за кандидатстване, представлява индивидуален административен акт и подлежи на самостоятелен контрол за законосъобразност.

ВАС, адм. д. 10803/2011 г. - приема за допустима жалба срещу заповед за приемане Насоки за кандидатстване и определя заповедта като индивидуален административен акт, подлежащ на самостоятелен съдебен контрол за законосъобразност
АС София-град, адм. д. № 4662/2011 - отхвърля жалба срещу Насоки по ОП Конкурентноспособност. Решение ВАС - отменя и връща за ново разглеждане. "Не е спорно по делото, че в Заповедта не е отразено пред кой орган и в какъв срок може да се подаде жалба. Поради това по отношение срока за обжалване следва да се приложи разпоредбата на чл. 140, ал. 1 АПК, като срокът за обжалване се удължава на два месеца."

5. Решението на УО/ДО, с което се одобряват или отхвърлят проекти за финансиране, представлява индивидуален административен акт, който не е изрично изключен от кръга на обжалваемите, следователно подлежи на съдебен контрол за законосъобразност по реда на АПК. Самото оценяване по същество не подлежи на съдебен контрол, тъй като касае дискреционна оценка на комисията, възприета от органа и съдът не притежава компетентност да извършва оценяване вместо комисията.
АС София-град, адм. д. № 4743/2012 г. - отменя решение на изп. директор на ИАНМСП -междинно звено по ОП "Конкурентоспособност", с което жалбоподателят е класиран в "Резервни проекти" поради техническа грешка в статута на предприятието
АС София-град (АССГ), адм. д. № 4428/2010 г.Решение ВАС (потвърждава) - отхвърля жалба срещу решение на УО на ОПРР за отхвърляне на проектни предложения
АССГ, адм. д. № 8159/2010 г, Решение ВАС (потвърждава) - отхвърля жалба срещу решение на УО на ОПРР
АССГ, адм. д. № 5476/2009 г., Решение ВАС (потвърждава) - отхвърля жалба срещу решение на изп. директор на ИАНМСП (междинно звено по ОП "Конкурентоспособност")
ВАС, адм. д. № 7079/2010 г. - отменя заповед на МЗХ за отказ за предоставяне на финансова помощ Решение на ВАС - 5 чл. състав - отменя решението и отхвърля жалбата
АССГ, адм. д. № 4838/2009 г., Решение ВАС (отменя и отхвърля жалбата срещу решение на изп. директор на ИАНМСП -междинно звено по ОП "Конкурентоспособност")
АССГ, адм. д. № 1175/2011 г., Решение ВАС (отменя и отхвърля жалбата срещу решение на изп. директор на ИАНМСП -междинно звено по ОП "Конкурентоспособност")
АССГ, адм. д. № 5996/2009 г., Решение ВАС (потвърждава) - отхвърля жалба срещу решение на изп. директор на ИАНМСП (междинно звено по ОП "Конкурентоспособност")
АССГ, адм. д. № 2102/2011 г., Решение ВАС (потвърждава) - недопустимо е кандидатите по свое усмотрение да подменят с нови вече представени от тях документи при кандидатстването и да променят вече декларирани от тях данни, легитимиращи ги като участници в конкурсната процедура, като по този начин съществено да изменят основни параметри в проектното си предложение
АССГ, адм. д. № 891/2011 г., Решение ВАС (потвърждава) - отхвърля жалба срещу решение на изп. директор на ИАНМСП (междинно звено по ОП "Конкурентоспособност")

Адм. съд Варна, адм. д. № 4414/2011 г.Определение ВАС (потвърждава определението на АС) Обжалва се решение на УО на ОПОС относно финансови корекции; съдът счита жалбата за недопустима, тъй като преценява, че обжалваното решение не е индивидуален административен акт, а писмо, с което се препоръчва на друг орган да наложи корекции.
"Съгласно разпоредбата на чл.162, ал.2, т.8 от ДОПК, вземанията на държавата за недължимо платените и надплатените суми, както и за неправомерно получените или неправомерно усвоените средства по проекти,... които възникват въз основа на административен акт... са публични държавни вземания и се установяват по реда на чл.166 от ДОПК. Именно актът издаден по реда на чл.166 от ДОПК е административният акт, който ще породи задължение за адресата – субекта на финансова корекция и който ще подлежи на оспорване по съдебен ред."

АССГ, адм. д. № 4203/2012, Определение ВАС - "Отказът за верификация на част от разходите по сключен ДБФП няма характер на административен акт, а означава установяване, че не всички извършени разходи са допустими, съгласно условията на договора, което е свързано с изпълнение на задълженията по договора", т.е. спорът между страните е облигационен гражданско-правен.

6. Производства за обезщетения по реда на Административно-процесуалния кодекс:
  • за вреди, претърпени вследствие на нарушения при провеждане на процедура и сключване на договор за обществена поръчка (на осн. чл. 122л ЗОП) - повече за иска по чл. 122л ЗОП прочетете тук
  • за вреди от  незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица (чл. 203 и сл. от АПК)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More