понеделник, 1 октомври 2012 г.

НАП - въпроси и отговори

НАП - система за въпроси и отговори:

2014 г.
Относно: приложение на разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) - отговорът касае СНЦ, регистрирано в обществена полза.

Относно: Данъчно третиране по ЗДДС на субсидии и финансирания за целите на регистрацията по чл. 96 от същияСхема за единно плащане на площ /СЕПП/, Схема за национални доплащания на хектар земеделска земя /НДП/, Схема за национални доплащания за говеда и/или биволи, необвързана с производството /НДЖ 1/, и Схема за поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми, обвързана с производството

Относно: Данъчно третиране на непризнатата за приход част от финансирането на ДМА и съответно какви преобразувания на счетоводният резултат следва да се направят в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2013 г. за да бъде спазено действащото законодателство при отразяването на финансиранията по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони

Относно: Данъчно третиране на финансова подкрепа за проект за мобилност по секторна програма „Леонардо Да Винчи“, отпусната на сдружение по ЗЮЛНЦ

Относно: приложение на разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). СНЦ, регистрирано в обществена полза. Проект по ОП "Конкурентосспосоност"

Относно: Облагане на доходи на чуждестранни физически лица - университет е страна по договор и координатор по проект, финансиран по програма „Мария Кюри – Партньорство и пътеки между индустрия и Академия“ на ЕС.


2013 г.
Относно: данъчно третиране на европейско финансиране. В корпоративния закон не е регламентирано специално данъчно третиране на приходи, които се формират от безвъзмездно получени финансови средства, във връзка с реализирането на европейски проекти. Поради липсата на специални разпоредби, тези приходи се признават за данъчни цели, така както са признати при счетоводното отчитане и участват при формиране на данъчния финансов резултат за годината на получаването им и се облагат с корпоративен данък.

Относно: данъчно третиране по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) на доход, получен от испанска гражданка за работа по проект "Иновативни подходи за стартиране на самостоятелна стопанска дейност и собствен бизнес в Община ………" (ОП РЧР)

Относно: приложение на данъчното законодателство от дружеството, което е страна по договор за гражданско дружество, създадено с цел участие в обществена поръчка, с предмет: Избор на изпълнител за „Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресия и други негативни прояви“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013“.

Относно: регистрация по ЗДДС - фирма е подизпълнител по договор за обучение по програма „Аз мога повече”. Приходите, които се получават от Главния изпълнител по договора ще формират ли оборот за регистрация по ЗДДС?

Относно: Задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС Според §1, т. 15 от ДР на ЗДДС, само тези субсидии и финансирания, чието отпускате е пряко обвързано с цената на предоставяната стока или услуга са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставката. В посочената разпоредба е пояснено, че субсидиите и финансиранията не са пряко свързани с доставката, когато са предназначени единствено за покриване на загуби или за финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи.
В конкретния случай, получената от дружеството безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Скрапиране на риболовен кораб” представлява финансиране на разходи за ликвидация на актив на дружеството, с оглед на което не участва при формиране на облагаем оборот за целите на задължителната регистрация по чл. 96 от ЗДДС.

Относно: право на приспадане на данъчен кредит за получени стоки и услуги във връзка с изпълнение на проект по 7-ма рамкова програма на ЕС съгласно Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) 

Относно: подаване на Декларация образец № 6 за допълнителни трудови възнаграждения (ОПРЧР; възнаграждение на учители за кръжочна дейност)

Относно: осчетоводяване на получена държавна помощ и отразяване на същата в отчетните регистри по ЗДДС

Относно: право на приспадане на данъчен кредит. Собствената сграда на читалище се нуждае от спешен основен ремонт, за който се кандидатства с проект по Европейска програма. В тази връзка се поставя въпроса при доброволна регистрация по ЗДДС ще възникне ли право на данъчен кредит за извършените ремонтни работи.

Относно: допусната грешка при изплащане на възнаграждение по граждански договор, като същото е изплатено на каса, вместо по банков път. Възстановяване на сумата от лицето и повторно плащане. Характер на дохода.

Относно: изплатен доход на физическо лице по договор за развойна дейност при доставка на софтуер. Характер на дохода - изработка или лицензионно възнаграждение.

Относно: данъчното третиране по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) на извършени от Международна банка за възстановяване и развитие доставки на услуги

Относно: данъчно третиране на получено финансиране през 2012 г. от регистриран земеделски производител по договор с Държавен фонд „Земеделие” за отпускане на финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” от Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

Относно: някои въпроси по ЗКПО във връзка с изпълнение на проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г. 

Относно: право на приспадане на данъчен кредит - сдружение „М“ е юридическо лице с нестопанска цел учредено в обществена полза, което е бенефициент по четвърта хоризонтална ос ,,Лидер“ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Относно: прилагането на Закона за данъците върху доходите на физическите лица за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на едноличен търговец - участието на безвъзмездната финансова помощ при формирането на облагаемата печалба на предприятията, съответно сумите, участващи при формирането на финансовия им резултат, ще е в съответствие с правилата за признаване на даренията/помощите като приход, определени в СС 20 „Оповестяване на правителствени дарения и оповестяване на правителствена помощ".

Относно: признаване на получена субсидия по мярка «Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия» по Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година - В случаите на придобиване на амортизируем актив с финансиране, нормата на чл. 53, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ определя, че данъчната амортизируема стойност, с която актива следва да се заведе в данъчния амортизационен план /ДАПл/, е неговата историческа цена /цена на придобиване/, намалена със стойността на дарението /финансирането/. Тоест, активи, придобити с финансиране/субсидия, се завеждат в данъчния амортизационен план по нетна стойност.

Относно: определяне на мястото на изпълнение при доставка на услуга по настаняване в хотел


2012 г.
Относно: Облагаем доход ли е полученото финансиране по Седма рамкова програма на ЕС? Как се третират направените разходи, свързани с това финансиране? Къде намират отражение усвоеното финансиране и свързаните с него разходи в годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО?

Относно: отразяване на издадени фактури съгласно разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност (обучаване на лица срещу ваучери - ОПРЧР)

Относно: Задължително обществено осигуряване и данъчно облагане при изплащане на възнаграждения на италиански граждани за положен труд без трудово правоотношение на територията на България (ОПРЧР)

Относно: приложение на разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) във връзка с предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (РЧР)

Относно: прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) при изпълнение на дейностите по проекти, финансирани от Европейската комисия или от трети страни

Относно:   Данъчно и осигурително третиране на изплатени суми за работа по извънтрудови правоотношения на самоосигуряващо се лице, работило като лектор на граждански договор по проект, финансиран по ОПРЧР

Относно: прилагане на разпоредбата на чл. 173 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) във връзка с проекти по ИСПА

Относно: някои въпроси по ЗДДС и ЗКПО от българо-германски консорциум, създаден по реда на ЗЗД и регистриран в България с цел изпълнение на проект по оперативна програма ИСПА

Относно: третиране на ДДС във връзка със сключен договор с Агенция за хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, по силата на който му се отпуска субсидия за изграждане на съоръжения за достъп на лица с увреждания в спортна зала

Относно: прилагане на ЗДДС във връзка с проект, финансиран от ЕК, Directorat General “Humanitarian and Civil protection-ECHO

Относно: държавна помощ - прилагане на разпоредбите на глава двадесет и втора от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) във връзка преотстъпване на корпоративен данък


2011 г.

Относно: преотстъпване на корпоративен данък по реда на чл. 189б от ЗКПО и на данък върху годишната данъчна основа по реда на чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ

Относно: регистрация по ЗДДС на сдруженията - бенефициенти по Приоритетна ос № 4 “Устойчиво развитие на рибарските области” от оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013 г.

Относно: данъчно третиране в аспект на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) на трансгранична доставка на машина във връзка с проект по ОП "Конкурентоспособност" 

Относно: Запитване от ЕТ „А”, касаещо счетоводното отчитане на приходите от обучението по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г. – програма „Аз мога”

Относно: Юридическо лице с нестопанска цел /ЮЛНЦ/, регистрирано по ЗДДС, получател на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси”, което, във връзка с изпълнение на проекта, сключва договор с чуждестранно юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в държава членка на Европейския съюз

Относно: Осчетоводяване на документи от доставчици на обучения на основание чл. 7, ал. 5 от Постановление № 251 от 21.10.2009 г. и изменение на Постановление № 217/30.09.2010 г. на Министерски съвет за определяне на реда и условията за предоставяне на ваучери за обучение на безработни и заети лица по Приоритетни оси 1 и 2 от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Относно: право на приспадане на данъчен кредит от бенефициент на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 111 „ Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година

Относно: Регистрация по реда на ЗДДС на дружество, изпълняващо проект по ОП "Конкурентоспособност"
Дефиниция на понятието "субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка" е дадена в § 1, т. 15 от ДР на ЗДДС. В нея е посочено, че субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка са субсидиите и финансиранията, чието отпускане е пряко обвързано с цената на предоставяни стоки или услуги. Не са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставка, субсидиите и финансиранията, предназначени единствено за:
а) покриване на загуби;
б) финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на активи.
Предвид гореизложеното, в случай, че получените от Вас средства не са пряко обвързани с цената на предоставяни стоки или услуги, то същите не се включват в данъчната основа по смисъла на чл. 26, ал. 3, т. 2 от закона. Следователно същите не участват при формирането на облагаем оборот по смисъла на чл. 96, ал. 1 и ал. 2 от ЗДДС.

Относно: упражняване правото на приспадане на данъчен кредит по ЗДДС във връзка с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси"
Когато бенефициентът - регистрирано по ЗДДС лице, след писмено деклариране на обстоятелствата по т. 12.3.1 от Указание на Министерството на финансите № 91-00-502/27.08.2007 г. и подаване на искане за средства към Управляващия орган, придобива стоки и услуги, които са финансирани по Оперативна програма и са предназначени за извършване на социални дейности, т.е. освободени доставки по глава четвърта по ЗДДС, има право да му бъдат възстановени средства за ДДС, при определяне на ДДС като невъзстановим, т.е. допустим разход за финансиране от Оперативните програми.

Относно: прилагане разпоредбите на ЗДДС за доставки на услуги, свързани с обучение за придобиване на ключови компетенции

Относно: данъчно третиране по Закона за данък върху добавената стойност, в сила до 31.12.2010 г. (ЗДДС), на доставки на услуги, свързани с обучение за придобиване на езиково умение по английски език и на компютърни умения и право на приспадане на данъчен кредит за получени доставки на стоки и услуги във връзка с тези доставки
В конкретния случай считаме, че извършваните услуги за придобиване на езикови умения по английски език и компютърни умения нямат характер на професионално образование и обучение, преквалификация и повишаване на квалификацията по ЗПОО. Считаме, че същите представляват “ключови компетентности” по смисъла на т. 30 на § 1 от ДР на Закона за насърчаване на заетостта, съгласно която “ключови компетентности” са знания и умения за работа с информационни и комуникационни технологии, ползване на чужд език, бизнес умения и предприемачество, работа в екип и др.
В този смисъл, при разглеждане на доставките към физическите лица като възмездни доставки, свързани с предоставяне на т. н. “ключови компетентности”, същите не са сред освободените доставки по действащия ЗДДС и следва да се считат за облагаеми.

Относно: Приложение на разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) при определяне на данъчната основа на доставка, по която лице-платец на данъка върху добавената стойност е получателят на доставката и относно доставки на услуги за наемане на площи на туристически борси и изложения, провеждани на територията на други държави-членки на ЕС и изграждане на щандове на същите, с получател данъчно задължено лице, както и последващото им отдаване на други данъчнозадължени лица

Със средства по програмата фондацията ще извърши дейности върху имот, представляващ публична държавна собственост, в резултат на което следва да се приеме, че се извършва безвъзмездна доставка на стоки и/или услуги към държавата. С оглед на гореизложеното на основание чл. 70, ал. 1, т. 2 от ЗДДС, за закупените стоки и/или ползвани услуги за фондацията не е налице право на приспадане на данъчен кредит.

Относно: право на данъчен кредит за получени стоки и услуги във връзка с изпълнение на договор за безвъзмездна финансова помощ по програма за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2007-2013 г.

Относно: прилагане режима на чл.173, ал.1 от ЗДДС и чл. 107, ал.2 от ППЗДДС във връзка с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма «Регионално развитие»

Относно: Право на приспадане на данъчен кредит по реда на ЗДДС за получени доставки свързани с изпълнението на дейности по сключен договор за отпускане на финансова помощ и приложението на чл. 23, т. 3 от Наредба № 23 от 14.07.2008 г. на министъра на земеделието и храните за невъзстановим ДДС от ползвателя на помощта при определяне на допустимите разходи
Относно: становище по наредбите за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, като управляващ орган по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство"
В регистър БУЛСТАТ се вписват чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително и чрез място на стопанска дейност или определена база, или обект. Също така, трябва да се има предвид, че чуждестранните лица, които извършват икономическа дейност и отговарят на изискванията на Закона за данък върху добавената стойност за задължителна регистрация или за регистрация по избор, се регистрират в специалния регистър по ЗДДС.

Относно: Получените приходи от Бюрото по труда, за професионалното обучение на курсистите по программа «Развитие на човешките ресурси» 2007 – 2013 г., освободени доставки ли са; Следва ли да се издават фактури, във връзка със заплатените средства от Бюрото по труда, т.к. същото е посредник и не желае да получава фактури.По какъв начин следва да се отразят сделките в дневника за продажби;  Има ли право дружеството на данъчен кредит по фактурите за разходи и консумативи, които са свързани изцяло с центъра за професионално обучение

Относно: приспадане на данъчен кредит за закупени стоки и получени услуги във връзка с изпълнение на договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Управление на човешките ресурси”

2009 г.
Относно: запитване от договарящ орган по ОПРЧР относно валидността на представени за верифициране разходооправдателни документи

Относно: третиране на ДДС от партньор, който участва в реализацията на проект по ОПЧР заедно с водещата организация
Партньорът не извършва облагаеми доставки по смисъла на чл.12 от ЗДДС, затова и не издава фактура към водещата организация. Налице са партньорски взаимоотношения, а не взаимоотношения между изпълнител и възложител /доставчик и клиент/. Предвид факта, че превеждането на средства от бенефициента на партньора е свързано с покриване на разходи във връзка със съответния проект, а не с доставки, считаме, че не възниква и задължение за издаване на фактури. Това е така, тъй като по смисъла на чл.113, ал.1 от ЗДДС, задължение за издаване на фактура възниква само за документиране на извършена доставка или за авансово плащане по доставка.

Относно: правото на данъчен кредит за получени стоки и услуги във връзка с изпълнение на проект „Техническа помощ за подготовка на интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Н”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г."

Относно: във  връзка с проект по ОП "Околна среда" кой следва да издава заповедите за командировка и какви разходооправдателни документи следва да бъдат съставени при изплащане от страна на Община Б.. дължимите на физическото лице - изпълнител суми, вкл. и командировъчните пари? В случаите, когато изпълнителите на договорите за авторски надзор са юридическите лица следва ли при фактуриране на разходите за командировка да се начислява и данък добавена стойност?

Относно:   данъчно третиране и дължими осигурителни вноски върху възнаграждения по граждански договори на чуждестранни лица от страни членки на Европейския съюз

Относно: правото на данъчен кредит за получени стоки и услуги във връзка с изпълнение на проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”
От значение в случая е обстоятелството дали предоставянето на услугата по обучение е възмездно, т.е. дали има договорено възнаграждение между ЕТ и получателите на услугата. В случай, че няма договорено заплащане е налице безвъзмездна доставка на услуга и предвид ограничението на чл.70, ал.1, т.2 на ЗДДС, за ЕТ няма да възникне право на приспадане на данъчен кредит за учебниците и помагалата по английски език.
В случай, че услугата е възмездна, то на следващо място е необходимо да се прецени дали същата попада в обхвата на независимата икономическа дейност. Ако обучението е свързано с независимата икономическа дейност на ЕТ ще е налице право на приспадане на данъчен кредит. При положение, че обучението е дейност, различна от независимата икономическа дейност е налице ограничението на чл.70, ал.1, т.2 от закона и няма да възникне право на приспадане на данъчен кредит за получените учебници и помагала.


Невъзстановим данък (допустим разход за финансиране от Оперативните програми) е налице, когато стоките и услугите, финансирани по Оперативната програма са предназначени за извършване на освободени доставки по глава четвърта от ЗДДС, за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето. Приспадане на данъчен кредит не е налице когато стоките и услугите са предназначени за извършване на доставки, извън рамките на независимата икономическа дейност (например доставки, извършвани в изпълнение на задължение по закон).

Относно: регистрация по ЗДДС на СНЦ, осъществяващо дейности по проекти, които не генерират печалба

Относно: Предстои ви кандидатстване за финансиране пред Разплащателната агенция по проект, който е по „Програма за развитие на селските райони 2007-2013 година” , по мярка „основни услуги за населението и икономиката в селските райони” . Запитването ви е как трябва да се отчита сумата на платеното ДДС във връзка с изпълнение на този проект

2008 г.
Относно: държавна помощ - преотстъпване на корпоративен данък - животновъд
В Приложение 1 на договора за създаване на Европейската общност, сред селскостопанските продукти са посочени живи животни. Предвид характера на извършваната от дружеството дейност, същата представлява първично производство на селскостопански продукти, посочени в Приложение 1 към Договора за създаване на Европейската общност. Поради това на основание чл.182, ал.1, т.1 и чл.182, ал.2, т.2 от ЗКПО дружеството няма право да прилага данъчното облекчение, представляващо минимална или регионална помощ.

Относно: регистрация по ЗДДС на нестопанска организация /сдружение по ЗЮЛНЦ/, изпълняващо проект по ОПАК
Когато юридическо лице с нестопанска цел извършва услуги по проекти, чрез които постига целите, които си е поставило като такова лице и доколкото същите не водят до нарушаване правилата на конкуренция, тези доставки на услуги следва да се третират като освободени. В този смисъл, не възниква задължение за регистрация по ЗДДС.

Относно: приложение на ЗДДС от юридическо лице с нестопанска цел, учредено в обществена полза, при осъществяване на нестопанска дейност и отчитане на получена безвъзмездна финансова помощ

Относно: данъчно третиране за целите на ЗДДС на предоставена безвъзмездна финансова помощ, предназначена за придобиване на активи във връзка с проект по ОП "Конкурентоспособност"

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More