понеделник, 1 октомври 2012 г.

Комисия за оценка

Процедурите за избор на изпълнител по ПМС 55/2007 г. се провеждат от комисия, сформирана от бенефициента. Комисията се състои от нечетен брой членове - най-малко трима.

Членовете на комисията се определят поименно със заповед или решение, в която бенефициентът определя срока за приключване работата на комисията, който трябва да бъде съобразен със спецификата и сложността на процедурата и не може да бъде по-дълъг от срока на валидност на офертите.
Членове на комисия могат да бъдат само лица, които нямат материален интерес от определянето на даден кандидат за изпълнител и не са "свързани лица" по смисъла на Търговския закон с кандидат в процедурата или с посочените от него изпълнители, или с членове на техните управителни или контролни органи.

"Свързани лица" по смисъла на ТЗ закон са:
1. съпрузите, роднините по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до трета степен включително;
2. работодател и работник;
3. лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото;
4. съдружниците;
5. дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете и акциите, издадени с право на глас в дружеството;
6. лицата, чиято дейност се контролира пряко или косвено от трето лице;
7. лицата, които съвместно контролират пряко или косвено трето лице;
8. лицата, едното от които е търговски представител на другото;
9. лицата, едното от които е направило дарение в полза на другото.
"Свързани лица" са и лицата, които участват пряко или косвено в управлението, контрола или капитала на друго лице или лица, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните.

Членовете и секретарят на комисията подписват декларации за безпристрастност и поверителност, включително относно гореспоменатите обстоятелства, незабавно след като научат имената на кандидатите в процедура за определяне на изпълнител, както и при промяна на някое от обстоятелствата в хода на провеждане на процедурата.
Членовете и секретарят на комисията са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са им станали известни при или по повод на работата им в комисията.
Дейностите на комисията след отварянето на офертите до приключване на дейността се провеждат при закрити врата.
Решенията на комисията се вземат с обикновено мнозинство от членовете й.
Когато член на комисията не е в състояние да изпълнява задълженията си или възникне някое от обстоятелствата по чл.21, ал.1 от ПМС № 55/12.03.2007г., бенефициентът определя нов член.
След отварянето на офертите на кандидатите, комисията следва да извърши проверка относно наличието на конфликт на интереси между участниците в процедурата.
Комисията отразява констатациите и резултатите от работата си в протокол по образец
Комисията може по всяко време да проверява заявените от кандидатите данни, да иска разяснения относно офертата и представените към нея документи, както и да изисква писмено представяне в определен срок на допълнителни доказателства за обстоятелствата, посочени в офертата.
Комисията уведомява писмено участниците за липсващи документи или за констатираните нередовности, посочва точно вида на документа или документите, които следва да се представят допълнително, и определя срок за представянето им. Срокът е еднакъв за всички участници и не може да бъде по-дълъг от 5 дни считано от датата на получаване на писменото уведомяване.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More