вторник, 9 юли 2013 г.

Нова декларация по чл. 3 и чл. 4 от ЗМСП

Със Заповеди № РД-16-731/20.05.2013 г. и № РД-16-913/05.07.2013 г. на министъра на икономиката и енергетиката бяха утвърдени, съответно - нов образец на декларация по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия и актуализирани указания за попълване на декларацията. Образецът е обнародван в ДВ, бр. 54/21.06.2013 г.
Декларацията е опростена, а указанията са обогатени с повече полезни примери.
За улеснение при изчисляването на данните е подготвен и файл, наречен "Справка за обобщените параметри на предприятието, което подава Декларацията". Независимите предприятия нямат задължение да попълват справката.
Декларацията, указанията и справката могат да бъдат изтеглени от страницата на МИЕ.

Някои по-важни положения:
Критериите за определяне на вида предприятие са "средносписъчен брой на персонала" и "финансов критерий" (годишен оборот и стойност на активите).
Както "средносписъчният брой на персонала", така и финансовите критерии включват обобщени данни за кандидатстващото предприятие ("моето предприятие") и предприятията-партньори и/или свързаните предприятия, ако има такива.
В изчисленията трябва да се включат и данните за предприятия, които се явяват свързани предприятия с "моите" предприятия-партньори или с "моите" свързани предприятия. Предприятията-партньори на предприятията-партньори на "моето предприятие" се изключват от изчисленията.
Когато "моето предприятие" е свързано с предприятие, което е свързано с други предприятия, се добавят изцяло или 100% от данните на всички свързани предприятия по веригата.
"Моето предприятие" е свързано предприятие или предприятие-партньор и когато други предприятия самостоятелно притежават по-малко от 25% от капитала или от броя на гласовете в "моето предприятие", но са свързани помежду си и заедно притежават над 50% или съответно над 25% от капитала или от броя на гласовете в "моето предприятие".

Ако предприятие-кандидат е едновременно предприятие партньор с едно предприятие и свързано предприятие с друго, и двете обстоятелства следва да бъдат отбелязани в т. 1 на Декларацията за обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от ЗМСП

В т. 2 от Декларацията се посочват параметри за последната приключила финансова година. (наречена в ЗМСП „предходна финансова година”). Източници на данни са годишните финансови отчети и консолидираните финансови отчети. Но статусът на микро, малко или средно предприятие се определя на базата на последните две последователни финансови години, в които предприятието запазва своите параметри. Допълнителните данни за изясняване статуса на "моето предприятие" се предоставят в свободен текст с посочване на стойностите за активи, оборот и заети на предприятието за съответните години, отчитайки всички отношения на свързаност и/или партньорство.
Пример: В случай че през 2010 и 2011 г. кандидатът е бил микро предприятие, а през 2012 г. – малко предприятие, в т. 2 от Декларацията следва да се попълнят параметри като за малко предприятие, но в т. 3 следва да се отбележи, че статусът на предприятието е микро предприятие. Имайки предвид тази промяна в данните на предприятието, която влияе на статуса му, съгласно т. 4, към Декларацията следва да се добавят и данни за 2011 и 2010 година (в свободен текст, като просто се посочат стойностите за активи, обороти и заети), от които ще стане ясно, че предприятието всъщност е микро предприятие, тъй като има две последователни години, в които то има данни като за микро предприятие. Така ще се удостовери верността на декларираното в т. 3.

"Възможни са и по-особени случаи на динамични промени в параметрите на моето предприятие, в които трябва внимателно да анализирам статуса от гледна точка смисъла на концепцията за МСП:
Например:
2010     2011    2012            2010     2011 2012
микро малко средно или средно малко микро

И в двата представени случая предприятието е малко предприятие, защото има две поредни години, в които е под прага, разделящ малко от средно предприятие – в първия случай това са 2010 и 2011г., а във втория случай годините са 2011 и 2012 г., и същевременно няма две поредни години, в които да е под прага за микро предприятие."

В случай че предприятието-кандидат е с държавно или общинско участие, при определяне категорията на предприятието кандидатите, при които 25% и повече от капитала или от броя на гласовете в общото събрание се контролират пряко или непряко, заедно или поотделно от един или повече държавни органи, не могат да се смятат за микро, малко или средно предприятие (с изключение на случаите по чл. 4, ал. 4 ЗМСП). Дружества, при които 25% и повече от капитала се притежава от българската държава, държавен орган или орган на местно самоуправление се считат за големи предприятия.

Допълнителни пояснения в Указанията:
"1. Ако моето предприятие, в резултат на данните от последната ми приключила финансова година, е голямо предприятие (но по данните от предходните на последната приключила финансова година е МСП), къде да впиша данните, след като няма предвидени графи в т. 2?
Пояснение: В т. 2 попълвам само годината, а необходимите данни предоставям в свободен текст в приложение към Декларацията.
2. Ще се брои ли за грешка, ако дори при съответствие на информацията подадена в т. 2 и т. 3, аз съм предоставил документи, изисквани по т.4, които по условие се предоставят САМО при несъответствие между т. 2 и т. 3?
Пояснение: Не, няма да се отчете като неправилно попълнена Декларация."

Определяне вида предприятие по ЗМСП (казуси)

Виж още Приложение 1 към Общия регламент за групово освобождаване


1 коментара:

Може ли да се определи едно предприятие ( независимо и без свързаност с други предприятие ) за микро при следните условия - за 2 поредни финансови години има 13 бр. средносписъчен брой на персонала, но е под 3.9 млн. и при двата финансови критерия? Благодаря.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More