сряда, 31 юли 2013 г.

Изменение на регламенти в областта на държавните помощи

В Официален вестник на ЕС, бр. L204/31.07.2013 г. е публикуван Регламент (ЕС) № 733/2013 на Съвета от 22 юли 2013 година за изменение на Регламент (ЕО) № 994/98 по прилагането на членове 92 и 93 от Договора за създаване на Европейската общност към някои категории хоризонтална държавна помощ.
Заглавието на регламента се заменя със следното: „Регламент (ЕО) № 994/98 на Съвета от 7 май 1998 година относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към определени категории хоризонтална държавна помощ“.
С изменението се разширява значително предметният кръг, в рамките на който Комисията може да обявява някои категории помощи за съвместими с общия пазар (групово освобождаване):
i) малки и средни предприятия;
ii) научноизследователска, развойна дейност и иновации;
iii) опазване на околната среда;
iv) заетост и обучение;
v) култура и опазване на културното наследство;
vi) отстраняване на щети, причинени от природни бедствия;
vii) отстраняване на щети, предизвикани от някои неблагоприятни климатични условия в областта на рибарството;
viii) горско стопанство;
ix) насърчаване на невключени в приложение I от ДФЕС продукти от хранителния сектор;
x) опазване на морските и сладководните биологични ресурси;
xi) спорт;
xii) транспорт в полза на живеещи в отдалечени райони, когато тази помощ е със социален характер, при условие че се предоставя без дискриминация относно самоличността на превозвача;
xiii) основна широколентова инфраструктура, отделни инфраструктурни мерки в ограничен размер, обхващащи мрежите за достъп от следващо поколение, строителни работи, свързани с широколентовия достъп, и пасивна широколентова инфраструктура в области, в които няма подобна инфраструктура или в които няма вероятност такава инфраструктура да бъде разработена в близко бъдеще;
xiv) инфраструктурни проекти, които подпомагат целите, изброени в подточки от i) до xiii) и в буква б) от настоящия параграф и които подпомагат други цели от общ интерес, особено целите на „Европа 2020“.
До изменението "групово освобождаване" е допустимо за помощи за: малки и средни предприятия; научно-развойна дейност (без иновации); закрила на околната среда; заетост и професионална квалификация.
Регламентът влиза в сила на 20.08.2013 г.

В същия брой на Официален вестник е публикуван Регламент (ЕС) № 734/2013 на Съвета от 22 юли 2013 година за изменение на Регламент (ЕО) № 659/1999 за установяване на подробни правила за прилагането на член 93 от Договора за ЕО.
Заглавието на регламента се заменя със следното: „Регламент (ЕО) № 659/1999 на Съвета от 22 март 1999 година за установяване на подробни правила за прилагането на член 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз“
Разширяват се правомощията на Комисията в процедурата по разследване на съвместимостта на дадена мярка за помощ с правилата на Съюза, включително чрез налагане на пропорционални глоби и периодични имуществени санкции на предприятия или обединения от предприятия за непредоставяне на информация.
Поставят се някои условия към жалбоподателите.
Създава се нова глава, регламентираща сътрудничеството между Комисията и националните съдилища. Създава се възможност националните съдилища следва да се обръщат към Комисията за информация или за нейното мнение по въпроси, свързани с прилагането на правилата за държавна помощ. Комисията също има възможност да изразява писмено или устно коментари в съдилищата, които са сезирани за прилагане на член 107, параграф 1 или член 108 от ДФЕС.
Регламентът влиза в сила на 20.08.2013 г.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More