вторник, 23 юли 2013 г.

Насоки на Европейската комисия за регионалната помощ за 2014-2020 г.

В Официален вестник на ЕС, бр. C 209 от 23.07.2013 г. са публикувани Насоки на Европейската комисия за регионалната помощ за 2014 - 2020 г.

Основната цел на регионалната помощ е да намали разликите в развитието на отделните региони в Европейския съюз. В Насоките Комисията определя условията, при които регионалната помощ (държавна помощ за насърчаване икономическото развитие на региони в неравностойно положение) може да се счита за съвместима с вътрешния пазар, и установява критериите за определяне на регионите, които отговарят на условията, посочени в член 107, параграф 3, букви а) и в) от Договора за функциониране на Европейския съюз. За съвместима с вътрешния пазар може да се приеме регионална помощ за:
- региони от тип "а" - за насърчаване икономическото развитие на региони, където жизненото равнище е необичайно ниско или където има високо равнище на непълна заетост и 
- региони от тип "в" - която има за цел да улесни развитието на някои икономически дейности или на някои икономически региони, доколкото тази помощ не засяга по неблагоприятен начин условията на търговия до степен, която противоречи на общия интерес.
Регионите от тип "а" са в най-неравностойно положение в Съюза по отношение на икономическото развитие. Комисията счита, че условията, посочени в член 107, параграф 3, буква а) от ДФЕС, са изпълнени за региони по NUTS ниво 2, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е под или равен на 75 % от средния за Съюза. Видно от Приложение № 1 към Насоките, територията на Република България е разделена на шест региона по NUTS ниво 2 като всичките са категоризирани от тип "а".

"Комисията удължава до 30 юни 2014 г. срока на прилагане на Насоките за национална регионална помощ за периода 2007—2013 г. и на Съобщението относно критериите за задълбочена оценка на регионалната помощ за големи инвестиционни проекти.
Картите на регионалните помощи, одобрени въз основа на Насоките за национална регионална помощ за 2007—2013 г., изтичат на 31 декември 2013 г. Преходният период от шест месеца, предвиден в член 44, параграф 3 от Общия регламент за групово освобождаване (ОРГО), следователно не се прилага за схеми за регионална помощ, приведени в действие съгласно ОРГО. За да могат да отпускат регионална помощ след 31 декември 2013 г. въз основа на съществуващите схеми за групово освобождаване, държавите членки се приканват да уведомят своевременно за удължаването на срока на действие на картите на регионалните помощи, така че Комисията да е в състояние да одобри удължаването на срока на действие на тези карти преди 31 декември 2013 г. По принцип действието на схемите, одобрени въз основа на Насоките за регионална помощ за 2007—2013 г., изтича в края на 2013 г., както е посочено в съответното решение на Комисията. Комисията трябва да бъде уведомена своевременно за всяко удължаване на срока на действие на тези схеми.
Комисията ще прилага принципите, посочени в тези насоки, за да оцени съвместимостта на всички регионални помощи, които ще бъдат отпуснати след 30 юни 2014 г. Регионална помощ, отпусната неправомерно, или регионална помощ, която ще бъде отпусната след 31 декември 2013 г. и преди 1 юли 2014 г., ще бъде оценявана в съответствие с Насоките за национална регионална помощ за 2007—2013 г."

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More