понеделник, 24 декември 2012 г.

Закон за управление на средствата най-късно до март 2013 г.


Най-късно до март 2013 г. Министерският съвет трябва да обсъди и приеме бъдещия Закон за управление на средствата от ЕС, официално представен от министър Томислав Дончев. Това заяви министърът по еврофондовете пред в. "Строител".
Законът е готов на 98% и основният резултат от приемането му ще бъде максималното опростяване на всички процедури по кандидатстването, одобрението и финансирането на съответния европроект. Новият закон ще обхване всички оперативни програми, като правилата ще са еднакви за всичките, а не както досега – всяка програма със свои специфични правила, променяни непрекъснато с постановления на Министерския съвет.
С приемането на новия закон цялата административна тежест ще се концентрира в управителните органи, които ще бъдат извадени като екип и специалисти от съответното министерство и ще получат статут на агенция. Томислав Дончев заяви, че се мисли за конкретно сътрудничество и със съответните браншови организации, като ще се следва ползотворният опит, натрупан от отношенията между неговия екип и КСБ. В тази връзка през следващия програмен период ще бъдат заложени определени схеми и проекти към Оперативна програма „Конкурентоспособност” за финансиране на браншовите организации. Идеята е те да поемат част от административната тежест по реализация на европроекти във вътрешноведомствен план за конкретен бранш.
Намаляването на административната тежест, което е и една от основните цели на закона, ще се постигне по няколко начина. На първо място в бъдеще ще има еднократно подаване на документите от даден бенефициент. При повторно кандидатстване или доуточняване базовите документи няма да се изискват отново, каквато практика има в момента.
Бъдещият закон ще гарантира и възможността цялата комуникация да се осъществява по електронен път. Сега това се прави само при някои оперативни програми. За да се опростят още процесите, ще се въведе пропорционален контрол, което означава, че един малък проект от под 100 000 лв. ще има само еднократен одит, а големите ще се проверяват минимум веднъж годишно.
По отношение стандартизацията на процедурите ще се въведат унифицирани формуляри за кандидатстване, които ще бъдат в сила за всички оперативни програми. Насоките за кандидатстване също ще бъдат едни и същи и няма да има никакви изключения, каквито в момента съществуват, в зависимост от програмата. Това ще позволи увеличаване на скоростта, защото бенефициентите, като общините например, няма да са принудени да готвят различни документи и да кандидатстват в зависимост от оперативните програми. Самият закон ще бъде осигурен с минимален брой поднормативни актове, като се предвиждат само 5 наредби на Министерския съвет. Една от тях ще е за допустимост на разходите, която ще е обща за всички оперативни програми.
Друга цел на закона е ускоряване изпълнението на всички проекти. В тази връзка се въвеждат унифицирани срокове на верификация, сертификация и извършване на плащанията към бенефициентите.
Верификацията ще се прави до 40 дни, а разплащанията най-късно до 10 дни след последното одобрение.
Въвежда се възможност и за прилагане на опростени разходи. Това ще важи най-вече за типови проекти, които в повечето случаи касаят администрацията, но ще е възможно да се прилагат и за други програми, например тези, които се финансират от Социалния фонд.
С цел да се съкратят максимално сроковете, в закона се предвиждат мерки, касаещи бенефициентите. Така например ще се създаде централизирано звено за обучение на кадри, които се занимават с европроекти. То ще бъде към Института за публична администрация.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More