петък, 7 декември 2012 г.

Томислав Дончев: Европейските пари са основният ни инвестиционен ресурс и голяма част от ръста на БВП се дължи на тях



Фокус: Министър Дончев, кой беше прав в дебата между Станишев и Борисов за усвояването на евросредствата днес?
Томислав Дончев: Темата е изключително сложна и специализирана, което понякога дава възможност за спекулации. Днес специално имаше такова замеряне с данни, че дори професионалист би се объркал каква точно е ситуацията. В този смисъл сигурно има нужда от едно разяснение от моя страна. Хубаво е да се кажат две неща по повод провелите се дебати в пленарна зала. Първото е по отношение на това какви спрени програми е имало към 2009 г. – началото на 2010 г. и каква е реалната ситуация. Тя е следната – няма да припомням всички скандали с пътния фонд и няма да припомням парите със САПАРД. За да се възстановяват средства от Европейската комисия, тоест да се получават плащания от Брюксел по оперативните програми, те трябва да минат т.нар. оценка на съответствието. Седемте български оперативни програми получиха оценка за съответствието едва в началото на 2010 г. и това имаше предвид премиерът. Факт е, че допреди това, за целия период – 2007 г., 2008 г., 2009 г., България не е имала право да възстановява средства от Европейската комисия, защото оперативните програми не са били сертифицирани. Такъв тип оценка за съответствието – положителна, те получават едва в началото на 2010 г. Това е по отношение на какво е било отпуснато. Мисля, че тук нещата са категорично ясни. 
По отношение на плащанията, ситуацията изглежда по следния начин – към средата на 2009 г. (нека да напомня, че средата на 2009 г. е две години и половина от началото на програмния период, тоест това са 2007 г., 2008 г. и половината от 2009 г.) България има договорени под 19 %, тоест 2,9 милиарда лева, за толкова пари е изпълнявала проекти и е платила около 1 % – малко над 150 милиона лева. Това е ситуацията към средата на 2009 г., точно когато се сменя правителството. Как изглежда ситуацията към момента? Договорените средства са почти 98 %, тоест 15 330 000 000 лева. Почти 98 % са договорените средства, а разплатените средства са близо 5 100 000 000 лв. или 33 % – говоря за оперативните програми. Това са коректните данни, всеки може да ги сравни сам. 98 % договорени към момента спрямо под 19 % към 2009 г. и 1% плащания спрямо 33 % плащания към момента, 150 милиона спрямо 5,1 млрд. Не знам дали това коректно сравняване на данните се нуждае от коментар.
Фокус: 30 пъти по-добре ли се усвояват еврофондовете в сравнение с предишното правителство?
Томислав Дончев: 1 %, сравнен с 33 %, означава, че има ръст от порядъка на 33 пъти, но това не е единственото важно. Ако трябва да бъдем честни, една голяма част от българските граждани, дори при такова ясно сравнение, не се интересуват от проценти, милиарди и т.н. Те искат да видят резултата. Това, с което съм горд, са не процентите и милиардите, а резултата, защото за разлика от предишни периоди европейските пари вече могат да се видят и могат да се пипнат. Не говоря само за магистрали, говоря за тръби, пречиствателни съоръжения, над 400 публични сгради, които са ремонтирани и изглеждат по-добре, отколкото са изглеждали, когато са били нови. Говоря за факта, че всеки 10-ти българин по някакъв начин е бил включен в проект на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Говоря за това, че европейските пари в крайна сметка в момента са основният ни инвестиционен ресурс. Голяма част от ръста на Брутния вътрешен продукт за последната година се дължи именно на европейските пари. Това е важното, а не процентите. Макар че процентите със сигурност сочат огромен прогрес в полза на настоящия кабинет, не това е най-важното. Най-важното е, че това, което е изградено, може да се види, може да се пипне и променя живота на хората. Да, факт е, че в тези трудни времена на криза, мнозина българи живеят тежко, но искам да Ви кажа, че ако не бяха европейските пари, те щяха да живеят много по-тежко.
Фокус: Къде се нареждаме в Европейския съюз по добро усвояване от еврофондовете?
Томислав Дончев: Някаква относителна класация ще се прави, когато приключи календарната година. Аз казах какви са данните за България. Хубаво е да знаете, че на първо място е Португалия, с 50 % плащания, на последно място е съседна Румъния с 9,5 % плащания. Престои да видим как ще изглеждат нещата към края на годината, но аз мисля, че ще стоим дори преди стари държави-членки като Италия, със сигурност преди държава-членка от първите десет – Чехия, със сигурност пред съседна Румъния. Надявам се да изпреварим и други държави, макар че не е най-важно състезанието между държавите, най-важно е състезанието с очакванията на хората, а те очакват много.
Фокус: Има ли вече прогноза за усвояемостта през следващата година?
Томислав Дончев: През 2013 г. имаме краен срок за договаряне на средствата. Ние имаме право да плащаме до 2015 г. Факт е, че още преди средата на 2015 г. ние ще сме договорили всичко, сто процента от цялата финансова рамка. Какъв ще бъде обемът плащания следващата година, зависи от много неща. Едно е абсолютно сигурно – следващата година и то преди края на годината, трябва да сме разплатили над 50 % от ресурса. Бих казал, че като вътрешни плащания, дори до средата на годината, тоест в рамките на мандата на този кабинет трябва да сме договорили 100 % от парите и да сме разплатили над половината – нищо, че имаме възможност да плащаме до края на 2015 г. Надявам се предвид пренията, които отекоха в залата, това да е била една отразяваща информация, защото се коментират различни данни, всеки ги смята по различен начин и дори професионалист може да се обърка. Всъщност сравнението е безкрайно просто и като проценти, и като абсолютни стойности, да не коментирам колко грешки бяха допуснати, когато се коментираха преговорите за следващия програмен период. Там имаше объркване на термини, грешка в представянето на националната позиция от страна на господин Михалевски, но тази тема наистина е досадна и трудно обяснима и не съм убеден, че трябва да влиза в нея, но по отношение на коригиране и внасяне на яснота по отношение на данните, мисля, че го направих.

Автор: Яница ТАНЕВА

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More