вторник, 26 март 2013 г.

УО на ОПАК алармира за някои нарушения при процедурите за обществени поръчки

ОПАК обръща вниманието на бенефициентите върху някои съществени и често срещани грешки в процедури за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, които биха могли да доведат до налагане на значителни финансови корекции.
Акцентът е поставен върху случаите, при които избраният критерий за оценка е "икономически най-изгодна оферта":

"При описанието на показателя „Оценка на техническото предложение” не трябва да се използват изрази като: „подробно, задълбочено и издържано описание на работния процес”, „точно, ясно и детайлно описани”, „отчел в максимална степен всички съществени фактори и ключови моменти”, „отлично познаване” и редица подобни. Друг пример: разликата между оценките се състои в субективна граница, изразена чрез използване на изрази като: “детайлно”, “пълно разбиране”, „добро разбиране”, „задоволително разбиране”, „не съответства напълно”, „съответства частично” и др., за които липсва обективен механизъм за оценка.
При такива формулировки присъждането на оценките по подпоказателите не е обвързано с настъпването на обективни обстоятелства и/или предварително зададени обективни критерии. Не е ясно въз основа на какви предварително определени данни и елементи ще се присъждат съответните квалификации, въз основа на които ще се присъждат точките по показателя. Преценката дали са налице горепосочените параметри е изцяло субективна.
По смисъла на параграф 8 от Допълнителните разпоредби на ЗОП „Икономически най-изгодна оферта” е тази оферта, която отговаря в най-голяма степен на предварително обявените от възложителя показатели и тяхната тежест, пряко свързани с предмета на обществената поръчка по отношение на качество, цена, технически преимущества, естетически и функционални характеристики, характеристики, свързани с опазване на околната среда, оперативни разходи, гаранционно обслужване и техническа помощ, срок за изпълнение и други”, като следва да се оценяват качествата на представеното предложение, а не предложените методи за изпълнение, изчерпателност на предложението, познаването на спецификата на материята и др. Методиката следва да е такава, че всеки участник да може да направи преценка при съответно предложение колко точки може да получи.
На второ място: често в техническото задание е предадено дословно съдържанието на съответната дейност по проекта, което не винаги е достатъчно, за да могат потенциалните участници да направят преценка за предмета и обема на работата по договора. Винаги подготвяйте детайлно и изчерпателно техническо задание по отношение на изисквания, задачи и др., което да позволява получаването на качествени и съответстващи в пълна степен на изискванията на възложителя технически предложения. 
В случай, че не могат да се осигурят законовите изисквания по отношение на методиката за оценка на офертите, Ви препоръчваме да се използва критерият „най-ниска цена”, като се доразвие техническото задание така, че да дава пълно описание на дейностите в изпълнение на поръчката, включително конкретните параметри на услугата, предмет на обществената поръчка."

Примери за конкретни нарушения (документ за сваляне)
Често срещани грешки при организиране на процедури (документ за сваляне)

Виж още:
Често допускани грешки при финансовото отчитане на проектите по ОПАК

Информация за най-често срещани грешки при възлагане на обществени поръчки по ОПРР
Информация на Одитния орган относно най-честите нарушения при възлагане на обществени поръчки по ОПРР

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More