петък, 9 август 2013 г.

Проекти на регламенти на Комисията относно помощта de minimis

В Официален вестник, бр. C229 от 08.08.2013 г. е публикуван проект на Регламент на Комисията относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към минималната помощ (de minimis)

Комисията приема, че е целесъобразно да се запази таванът от 200 000 EUR за размера на минималната помощ, която едно предприятие може да получи от една държава-членка за всеки период от три години.
"Предприятие" е всеки субект, упражняващ стопанска дейност, независимо от правния му статут и начина, по който се финансира. Съдът на Европейския съюз е постановил, че субекти, които се контролират (де юре или де факто) от един и същи субект, следва да се разглеждат като едно предприятие. В тази връзка, Комисията е подбрала и приела за подходящи за целите на новия Регламент някои от ясно установените критерии за определението на „свързани предприятия“ в определението за МСП от приложение I към Регламент (ЕО) № 800/2008.
Предвид малката като цяло големина на предприятията с дейност в сектора на автомобилните товарни превози, Комисията приема за целесъобразно да се определи таван от 100 000 EUR за предприятията, които осъществяват сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение. Минималната помощ не може да се използва за придобиването на товарни автомобили за сухопътен транспорт.
Регламентът няма да се прилага за сектора за първично производство на селскостопански продукти, в риболовния и рибовъден сектор. В тази връзка, в Официален вестник, бр. C227/6.8.2013 г. бяха публикуване проект на Регламент на Комисията за прилагане на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis в селскостопанския сектор. В същия брой е публикуван и проект на Регламентна Комисията за изменение на Регламент (ЕО) № 1857/2006 по отношение на периода на прилагането му.
Регламентът ще се прилага към преработката и търговията със селскостопански продукти, но при спазване на определени условия.
Предвижда се до 31.12.2015 г. всяка държава-членка да създаде Централен регистър на минималните помощи, който ще съдържа информация за всеки получател (включително дали е малко, средно или голямо предприятие и икономическия сектор, датата на предоставяне и брутния еквивалент на безвъзмездна помощ за всяка мярка за минимална помощ, която е предоставена в съответствие с регламента от всички органи в тази държава-членка. Регистърът ще включва всички мерки за минимална помощ, отпуснати в съответствие с новия регламент от 1 януари 2016 г. нататък.
До създаването на Централния регистър, който да обхване период от три години, държавата ще има задължението да уведомява писмено предприятието за потенциалния размер на помощта, изразен като брутен еквивалент на безвъзмездна помощ, и за нейния минимален (de minimis) характер, като изрично се позовава на новия регламент и посочва неговото заглавие и данните за публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. В същия срок остава и задължението за подаване на декларация за минимални помощи.
Предвижда се новият регламент да влезе в сила на 1 януари 2014 г. и да се прилага от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г.

Виж още:
Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15 декември 2006 г. за прилагане на членове 87 и 88 от Договора към минималната помощ (в сила до 31.12.2013 г.)
Регламент (ЕС) № 360/2012 на Комисията от 25 април 2012 година относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към минималната помощ (de minimis) за предприятия, предоставящи услуги от общ икономически интерес (таванът на общият размер на помощта, отпусната за извършване на услуги от общ икономически интерес от предприятието получател е 500 000 EUR за период от три данъчни години).

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More