четвъртък, 1 август 2013 г.

Съхраняване и архивиране на документи от УО на ОП "Конкурентоспособност"

От системата за въпроси и отговори на ОП "Конкурентоспособност":

"Съхраняването и архивирането на документацията от изпълнението на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 (ОПРКБ) се регулира от Закона за Националния архивен фонд, Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общински институции, Закона за счетоводните документи (Забел.: вероятно се има предвид Закона за счетоводството - Х.В.), Правилника за организацията на документооборота в МИЕТ и Наръчника по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013, версия 1 от 20.12.2012 г., глава 14.
Документацията се съхранява и в съответствие с изискванията на Регламент № 1083/2006 на Съвета. Съгласно чл. 90 от Регламент (ЕО) № 1083/2006, доказателствените документи остават на разположение за срок от 3 години след закриване на ОПРКБИ от Европейската комисия (без да се нарушават специалните условия на чл. 100, §1 на посочения регламент).
Независимо от тези срокове, в случай на установени нередности, документацията се съхранява до приключване на съответните последващи проверки от страна на компетентните национални и европейски органи.
Документацията, свързана с провеждането на процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, включва всички документи съгласно чл. 33 на ПМС № 121/31.05.2007 г. и се предава от председателя на Оценителната комисия за архивиране и съхранение. Всички проектни предложения (независимо дали са одобрени или не) се предават за съхранение в архивохранилището на ГД ЕФК след подписване на договорите с одобрените за финансиране бенефициенти по съответното Решение на Ръководителя на УО на ОПРКБИ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
При необходимост и/или при поискване, лицата, отговорни за съхранението на документите, са длъжни да ги предоставят на вътрешните за организацията, националните и европейските съдебни, одитни и контролни органи, включително на Сертифициращия орган по Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, на Европейската комисия, както и на Европейската служба за борба с измамите с копие за дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности" в Министерство на вътрешните работи.
На специализираните държавни и съдебни органи се предоставят документи по ОПРКБИ по реда на Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции.
Предоставянето на документация извън УО за нуждите на специализирани държавни и съдебни органи се извършва съобразно действащото законодателство и след писмено разрешение от Ръководителя на УО."

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More