петък, 1 ноември 2013 г.

Осигуряване на съфинансиране за проект чрез нисколихвен кредит по инициативата JEREMIE

Двукратно се натъкваме на казус, който заслужава да бъде разгледан:
Микро, малко или средно предприятие кандидатства в процедура по ОП "Конкурентоспособност" и сключва договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Съгласно правилата на процедурата (Насоките за кандидатстване), бенефициентът има задължение да осигури разликата между безвъзмездната финансова помощ и пълния размер на допустимите разходи по проекта. Бенефициентът решава, че може да осигури този ресурс чрез нисколихвен кредит по инициативата JEREMIE, в резултат на което застрашава проекта си и рискува понасянето на тежки финансови последици.

Бенефициентите трябва да бъдат информирани за следното:
1. Формулярът за кандидатстване съдържа декларация, че кандидатът познава Насоките за кандидатстване по съответната процедура и се задължава да ги спазва. Ето защо, бенефициентът не може да бъде извинен, ако не се е запознал със съществените изисквания и ограничения на конкретната процедура. Обикновено в Насоките за кандидатстване се съдържа указание относно собственото финансиране от страна на бенефициента. Например, в Насоките за кандидатстване на последно отворената процедура BG161PO003-2.1.14 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”, в т. 1.7 на стр. 11 е записано: "Остатъкът от общите допустими разходи по Елемент „Инвестиции” и Елемент „Услуги” трябва да бъде съфинансиран чрез собствени средства на кандидата или от източници, които изключват всякаква публична подкрепа".
Кандидатът декларира също, че към датата на кандидатстване не е получил финансиране за проекта от източник, имащ характер на държавна/минимална помощ, независимо от източника или формата на помощта, или финансиране от държавния бюджет, бюджета на общността или друг финансов източник.

2. Нисколихвените кредити по инициативата JEREMIE включват публична подкрепа, която се изразява в по-ниската цена на кредита (по-ниски лихвени проценти) или други облекчения. Поради тази причина такъв кредит не може да бъде използван като привлечен ресурс за съфинансиране на проекта.
Нисколихвените кредити по JEREMIE са продукт на финансовия инструмент "Финансиране чрез поделяне на риска" и представляват съвместно финансиране - 50% от кредита е ресурс на банката и се предоставя при пазарен лихвен процент, а останалите 50% идват от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и се предоставят при нулева лихва. Поради тази причина общата лихва по кредита възлиза на 50% от стандартната пазарна лихва за подобни кредити. Кредитополучателите ползват и редица други облекчения - по-ниски изисквания към обезпеченията, освобождаване или намаление на някои такси и др.

3. Недопустимо е една и съща дейност да получава безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 1 или 2 на ОП „Конкурентоспособност” и подкрепа по Приоритетна ос 3 на ОП „Конкурентоспособност” (т.е. чрез инструментите по инициативата JEREMIE).

4. Получателите на нисколихвени кредити по инициативата JEREMIE се считат за получатели на минимална помощ по смисъла на Регламент на Комисията (ЕО) 1998/2006 от 15 декември 2006 г. относно прилагането на чл. 87 и 88 от Договора за създаване на ЕО към помощта de minimis (ОВ L 379/28.12.2006).
Размерът на минималната помощ се посочва в договора за отпускане на нисколихвения кредит като "брутен грант еквивалент".

5. При кандидатстване за нисколихвен кредит по JEREMIE кредитополучателят подписва обемиста декларация, в която между другото декларира, че му е известно, че полученият кредит не може да се използва за:
- разходи, които, дори и частично, са финансирани с получена публична безвъзмездна финансова помощ, както и за
- разходи, свързани с вече получено финансиране от друг инструмент на Европейския съюз, както и такива, свързани с получена помощ по други оперативни програми.

Ето какво отговаря УО на ОПК във връзка с последната отворена процедура BG161PO003-2.1.14  "Технологична модернизация в малки и средни предприятия":
Получената подкрепа по инициативата JEREMIE следва да бъде подробно описана във Формуляра за кандидатстване, като информацията в таблицата следва ясно да удостоверява липсата на припокриване между проекта по JEREMIE и проектното предложение на кандидата по процедурата.
Допълнително, когато получената подкрепа по инициативата JEREMIE е по някой от следните финансови инструменти:
„Гаранции, покриващи загуби на портфейл от заеми“ (гаранции);
„Инструмент, предоставящ финансиране чрез поделяне на риска“ (нисколихвени кредити);
„Инструмент за промотиране на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране“ (seed фондове),
предоставената подкрепа представлява минимална помощ и тя следва да бъде декларирана, и брутният грант еквивалент следва да бъде вписан в Приложение 1 към Декларацията за държавни/минимални помощи.
Стойността на брутния грант еквивалент, която трябва да бъде декларирана като минимална помощ, обичайно е посочена в договора, който е сключен за отпускането на съответното финансиране по инициатива JEREMIE. Имайте предвид, че не може да получите БФП за вече финансирани, по линията на кредита разходи/дейности.

Наред с това, финансирането/съфинансирането на вече одобрено за изпълнение проектно предложение по процедура BG161PO003-2.1.14 “Технологична модернизация в малки и средни предприятия” със средства от инициативата JEREMIE също е недопустимо.

При съмнения или неясноти непременно потърсете съвета на Вашия консултант или регионален координатор.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More