четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Нова клауза ще спира мотаенето с парите за апаратура за общинските болници


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравният министър Десислава Атанасова са провели разговори с ръководствата на общини, за да се изясни защо 10 месеца те не обявяват търговете за средствата за закупуване на апаратура и ремонт на болници, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На проблема реагира и премиерът Бойко Борисов, който на заседанието на Министерски съвет на 10 октомври коментира, че 300 милиона лева за апаратура за общинските болници стоят, а общините "се мотаят" с поръчките. 
При подписването днес на договори с пет общини за реконструкция на общински лечебни заведения, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че оттук-нататък, както и в днешните пет подписани договора, е поставена нова, допълнителна изрична клауза към бенефициентите. Те имат само шест месеца, в които трябва да проведат търговете, да изберат изпълнител и да започнат работа по проекта, за да сме сигурни, че проектите ще се реализират успешно. Това се прави за добро на хората, които в реално обозримо бъдеще да имат по-добро медицинско обслужване, което, в крайна сметка, е целта на безвъзмездното финансиране, което ние предоставяме по линията на Оперативната програма - каза Павлова.
В разговорите със здравния министър с общините, за да се изясни какъв е проблемът, че десет месеца не усвояват средствата, толкова важни и нужни за закупуване на апаратура и ремонт на всички тези 30 болници, не са получени много добре аргументирани отговори - каза Павлова.
"Те ни казаха: ние първо ще сменяме изискванията в техническите спецификации, защото така казаха лекарите. Това навежда на едни мисли, които не ми се иска да се окажат факт. Ние още веднъж се обърнехме към тях, че трябва да спрат да сменят техническите си спецификации", обясни Лиляна Павлова. 
Към днешна дата са одобрени документациите на 27 болници, остават още три болници, които продължават да не се справят с този процес.
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха подписани договори за реконструкция на общински лечебни заведения в общините Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново. Договорите са по схема „Подкрепа за реконструкция - обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г. Те ще бъдат реализирани с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4,907 милиона лева.

Автор: Ала ЖЕЛЕЗКОВА

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More