понеделник, 22 октомври 2012 г.

Румъния е заплашена от спиране на плащанията от ЕС по още две програми


Румъния е заплашена от спиране на парите от Европейския съюз, пише днес румънският вестник "Гъндул", цитиран от БТА. Според изданието Европейската комисия ще блокира две програми от 7 милиарда евро.
Вестникът съобщава, че Еврокомисията ще започне предварителна процедура за спиране на средствата по още две секторни оперативни програми - Транспорт и Конкурентоспособност, като официалното съобщение за това се очаква да бъде направено от еврокомисаря за регионалното развитие Йоханес Хаан в скоро време.
Причината за това решение, за което румънските власти са били уведомени през септември, са недостатъците, установени по време на извършения одит, и по-специално злоупотребите, посочиха дипломатически източници.
Вестникът напомня, че в началото на август бяха спрени плащанията по оперативната секторна програма Развитие на човешките ресурси.
След започването на предварителния механизъм за блокиране на плащанията властите в Букурещ са задължени да приложат в срок от два месеца препоръките на Еврокомисията за отстраняване на недостатъците. Ако това не се случи, фондовете се спират, отбелязва "Гъндул".

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More