вторник, 30 октомври 2012 г.

Брюксел отхвърли искането за намаляване на бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г.


Европейската комисия отхвърли във вторник предложението бюджетът на Европейския съюз за 2014 - 2020 г. да бъде намален с 50 милиарда евро, предаде "Франс прес".
Кипър, който в момента председателства ЕС, представи преразгледан вариант на многогодишния бюджет, който съдържа спестявания от 50 милиарда евро, описани като начална точка в преговорите за някои държави членки.
Еврокомисията иска бюджет от 1.03 трилиона евро, което е с 5% повече от средствата за 2007 - 2013 г. Седем държави, определяни като "нетни платци", които внасят най-много средства в бюджета, критикуваха предложението, дошло в момент на строги икономии в отделните страни. 
Германия, Франция и Великобритания най-вече настояват, че ЕС не може да очаква да получи повече, когато те трябва да се справят с по-малко, и искат бюджетът да бъде намален със 100 милиарда евро или дори повече.
Брюксел обаче заяви, че държи на предложението си. "Бюджетът трябва да бъде инструмент за инвестиции в растеж и заетост", се казва в изявление на еврокомисията, която има намерение да продължи усилията си за постигане на споразумение на специалната среща на 22 и 23 ноември.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че преговорите ще бъдат трудни, и настоя за компромис от всички страни.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More