четвъртък, 8 ноември 2012 г.

И Европейската сметна палата предупреди за риск от загуба на еврофондове


България трябва да обърне специално внимание на проектната готовност за усвояване на еврофондовете през 2013 г. Работата трябва да е много активна, ако страната иска да види увеличение на средствата от ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г. За това предупреди Надежда Сандолова от Европейската сметна палата при представянето на годишния отчет на институцията за бюджета на ЕС за м.г. 
"Наличието на адекватно съфинансиране и повишеното внимание към проектната готовност е от ключово значение за успешното приключване на настоящия програмен период. Хубаво е да се помисли за постоянен парламентарен мониторинг през следващата година, така че да се гарантира максимално усвояване на средствата", препоръча Сандолова. В лична позиция тя изрази резерви към начина, по който се планират средствата от еврофондовете заради липсата на пряка връзка между залаганите суми и реалната готовност за реализиране на проекти. Финансовото министерство залага приходите и разходите на база реално извършени плащания през предходната година. Така приходите за 2013 г. от еврофондовете са дори леко занижени спрямо 2012 г. и са 3.7 млрд. лв., а в същото време България трябва да докаже около 5.5 млрд. лв. разходи, за да не загуби европари. 
Проблемите с изплащането на преките помощи в областта на земеделието и отсъствието на адекватен контрол върху обществените поръчки в регионалната политика, енергетиката и транспорта са двете официални резерви към България в годишния доклад на палатата за 2011 г., съобщи още Сандолова. И допълни, че резервите към изразходването на средства в областта на директните плащания не са нови и видимо подобрение спрямо 2007 г. няма. В контрола върху обществените поръчки при харченето на сумите от Кохезионния фонд страната ни е редом със 17 други държави, които не успяват да гарантират адекватни механизми. 
Регионалният министър Лиляна Павлова обаче изтъква съвсем други причини за реалната възможност България да загуби 1/3 от ресурса по ОПРР - мотаенето на общините при започването на търговете и обжалванията. Павлова обвини общините и лечебните им заведения в корупция, защото те променяли условията по обществените поръчки, а в резултат за десет месеца само 1 от 31 общини започнала търг за обновяване на болницата си. Павлова заяви, че у нас обжалването вече е спорт - 90% от поръчките по еврофондовете влизат в съда. Павлова е и единственият министър, който призна публично, че има сериозна опасност да се загубят евросредства - 1/3 от ОПРР, или 1 млрд. лв. 


Под 1/4 от проектите, финансирани по ОП "Регионално развитие", са приключили. От 981 договора успешно са завършили едва 228, отчетоха от регионалното министерство. Лиляна Павлова се похвали, че вече са разплатени 1 млрд. лв. за регионално развитие. Това обаче означава, че ако не иска да връща пари, държавата трябва да разплати през следващата една година толкова, колкото е разплатила от влизането си в ЕС. Въпреки тази опасност МРРБ смята, че свършеното досега е "успех, който ще предостави възможност България да защити средства в по-голям размер през следващия програмен период 2014-2020 г. за развитието на българските градове и региони".

Автори: Таня Петрова, Десислава Колева

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More