петък, 8 март 2013 г.

Отменят ПМС 55/2007 г.

Министерският съвет в оставка прие Постановление за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на кандидати за безвъзмездна финансова помощ и бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013 г.“, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. С постановлението се отменя ПМС 55 от 2007 г. и се предлага нов оптимизиран и ефективен ред за избор на изпълнител от страна на бенефициентите.
Основна цел на проекта на постановление е намаляването на административната тежест върху кандидатите за безвъзмездна финансова помощ и бенефициентите, чрез намаляване на броя на режимите за избор на изпълнители, което ще има положителен ефект върху ефективното изпълнение на проектите съ-финансирани със средства от ЕС.
Предложеният проект на акт цели повишаване на ефективността, ефикасността и постигане на икономичност при разходването на средствата от ЕС при избора на изпълнител от страна на кандидати за безвъзмездна финансова помощ и бенефициенти по договори за безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013 г.“, съфинансирана от Европейския инструмент за добросъседство и партньорство, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.


Новото постановление е прието "на вносител" на заседанието на МС от 1.03.2013 г.. Предстои съобразяване на окончателния текст с някои предложения на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Принципно новото е въвеждането на една единствена процедура за набиране на оферти - чрез публична покана.
Изборът с публична покана е процедура, при която право да подават оферти имат всички заинтересовани лица. Кандидатите за финансиране и бенефициентите трябва да прилагат процедурата, когато размерът на безвъзмездна финансова помощ е по-голям от 50 на сто от общата сума на проекта и при наличие на едно от следните условия:
1. когато предвидената стойност за строителство, в това число съфинансирането от страна на бенефициента, без ДДС, е равна или по-висока от 60 000 лв.;
2. когато предвидената стойност за доставки или услуги, в това число съфинансирането от страна на бенефициента, без ДДС, е равна или по-висока от 20 000 лв.

Повече за новото постановление прочетете тук.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More