петък, 15 март 2013 г.

Обнародвано е постановлението, отменящо ПМС 55/2007 г.

В Държавен вестник, брой 27 от 15.03.2013 г. е обнародвано Постановление № 69 от 11 март 2013 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на кандидати за безвъзмездна финансова помощ и бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013 г.“, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Бенефициентите са длъжни да прилагат ПМС 69, когато размерът на безвъзмездната финансова помощ е по-голям от 50 на сто от общата сума на одобрения проект.

Определянето на изпълнител се извършва чрез:
1. избор с публична покана;
2. избор без провеждане на процедура.

Избор с публична покана е процедура, при която право да подават оферти имат всички заинтересовани лица. Изборът с публична покана се провежда, когато:
1. предвидената стойност за строителство, в т.ч. съфинансирането от страна на бенефициента, без данък върху добавената стойност е равна или по-висока от 60 000 лв.;
2. предвидената стойност за доставки или услуги, в т.ч. съфинансирането от страна на бенефициента, без данък върху до бавената стойност е равна или по-висока от 20 000 лв.
Поканата, както и разяснения по запитвания от потенциални кандидати, се публикуват на електронната страница на Единния информационен портал за фондовете.

При стойности под горепосочените, бенефициентът не провежда процедура. В тези случаи, при определяне на изпълнител за доставки или услуги може да не се сключва писмен договор, а извършените разходи да се доказват с първични платежни документи.

Съгласно §10 от Преходните и заключителни разпоредби на постановлението, процедурите по Постановление № 55 на Министерския съвет от 2007 г., обявени преди влизането в сила на ПМС 69/2013, се довършват по досегашния ред.

Постановлението влиза в сила на 1 април 2013 г.
Допълнителни указания на УО на ОП "Конкурентоспособност".
Типови образци

Във връзка с тези промени, Договарящият орган на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, уведомява, че всички тръжни документации за провеждане на процедури, подадени в срок до 20.03.2013 г. в регионалните сектори на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ за осъществяване на предварителен контрол ще бъдат довършени по досегашния ред, в случай че няма нужда от изискване на допълнителни документи или извършване на корекции. Всеки  бенефициент, представил тръжна документация за провеждане на процедура по реда на ПМС №55/2007 г. за осъществяване на предварителен контрол, може да заяви желанието си да бъде прекратена проверката и да стартира процедурата по новия, опростен ред.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More