понеделник, 4 февруари 2013 г.

Покана за участие на НПО в разработването на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"


Във връзка със стартиралия процес на изготвяне на оперативните програми за програмен период 2014-2020 г. и съгласно РМС № 19 от 10.01.2013 г. предстои сформиране на работна група за разработване на оперативна програма в сферата на образованието и науката за следващия програмен период.
С оглед спазване принципа на партньорство и на основание чл. 5 от Постановление № 5 на МС от 18.01.2012г. за разработване на стратегическите и програмните документи на Република България за управление на средствата от фондовете по Общата стратегическа рамка на Европейския съюз за програмния период 2014-2020г., в състава на работните групи следва да бъдат включени и представители на групи неправителствени организации в обществена полза според тематичните цели и мерки които ще се финансират от съответната програма.
Изборът на представителите на неправителствените организации следва да бъде извършен съгласно Механизъм за избор на неправителствени организации, чиито представители да участват в състава на работните групи за разработване на Договора за партньорство и програмите на Република България за програмен период 2014-2020 г., наричан по нататък „механизмът".
Заявление за участие в избора могат да подават следните групи неправителствени организации:
1. Организации, работещи в сферата на образованието, науката и културата:

Съгласно §1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на Механизма, организациите, работещи в сферата на образованието, науката и културата са:
Образователни и обучителни организации;
Научно-изследователски и развойни организации;
Организации, предоставящи информационни услуги;
Организации за опазване на културното и историческото наследство;
2. Социални организации:

Съгласно §1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Механизма, социалните организации са:
Организации, работещи за интеграция на малцинствени етнически групи и имигранти;
Организации, работещи в сферата на човешките и гражданските права и свободи;
Организации, работещи в сферата на равенството на половете и недискриминацията;
Организации, работещи в сферата на социалното включване;
Организации, работещи в сферата на социалните грижи;
Организации, работещи в сферата на общественото здраве;
Организации, работещи в сферата на младежта;
Съгласно чл.6 от Механизма, неправителствените организации следва да отговарят на следните общи критерии:

Да са регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза;
Да са действащи и активно осъществяващи целите си не по-малко от 2 години към момента на подаване на заявлението за участие;
Да изпълняват дейности в областта на разработване/изпълнение/мониторинг и/или оценка на стратегии/програми и/или политики;
Да има опит в разработването/изпълнението/мониторинга и/или оценката на програми и/или проекти, съфинансирани със средства от Европейския съюз;
Да не членуват в национално представените организации на работодателите, работниците и служителите, признати от Министерския съвет по реда на Кодекса на труда, както и в национално представителните организации на и за хората с увреждания, представени в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Писмените заявления по образец, утвърден от министъра по управление на средствата от Европейския съюз, се подават в срок до 19 февруари 2013 г. на адрес: гр. София 1113, бул. „Цариградско шосе" 125, бл. 5, ет. 1, Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми", Министерство на образованието, младежта и науката.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More