сряда, 6 февруари 2013 г.

Относно сроковете по Глава Осем "а" от ЗОП

През октомври 2012 г. Агенцията за обществени поръчки публикува методическо указание относно начина на определяне на сроковете при възлагане на обществени поръчки с публична покана по реда на Глава Осем "а" от ЗОП. Указанието гласи:
"Глава осма „а” ЗОП предвижда облекчен ред за възлагане на поръчки, чиято ниска стойност не оправдава разходването на времеви, човешки и финансов ресурс за провеждане на процедура по закона.
Определеният ред изисква публикуване на покана на Портала за обществени поръчки и на „профила на купувача”. В поканата възложителят определя два срока – за публичен достъп до поканата и за получаване на оферти. Те са взаимосвързани, като срокът за получаване на оферти не може да е по-кратък от срока за публичен достъп. В закона не е предвидено тези срокове да стартират последователно, т.е. срокът за получаване на оферти да започва след изтичане на срока за публичен достъп. Това означава, че двата срока текат паралелно (аналогично на процедурите по закона) - от деня, следващ публикуването.
Минималният срок за публичен достъп, респ. за получаване на оферти е 7 дни, считано от деня, следващ деня на публикуване на поканата. Следва да се има предвид, че спазването на законоустановените принципи е задължително, доколкото по този ред също се възлагат обществени поръчки. Принципът на пропорционалност изисква срокът за получаване на оферти да съответства на времето, необходимо за тяхната подготовка, което от своя страна зависи от обема и сложността на конкретната поръчка. При съобразяване с тези особености, при необходимост трябва да се определи по-дълъг срок, тъй като получаването на добре подготвени оферти е в интерес на възложителя."

В тази връзка, Институтът за правни анализи и изследвания публикува любопитен сравнителен анализ:
"Само за един месец българските общини са изхарчили около 12 833 749 лева чрез механизма на публичната покана, който е приложен от кметовете 280 пъти в рамките на изследвания период. В 126 от случаите са разходвани средства на европейския данъкоплатец чрез публични покани. Установява се, че 267 от всички публични покани на български общини съдържат превратно определени срокове за получаване на предложения. По този начин изкуствено от кметовете са създавани забранените от чл.25 на ЗОП необосновани пречки пред участието на потенциални изпълнители запознали се с поканите в последните дни на тяхната валидност. С други думи 267 пъти българските кметове са поставили в абсолютна невъзможност за участие множество потенциални участници, запознали се с публичните покани в последните два-три дни от тяхната валидност. По този начин 267 пъти е преградена гарантираната на потенциалните участници от европейското и национално законодателство възможност да изпратят предложенията си за участие в процедурите. Важно е да се отбележи, че тази практика е толерирана с методическо указание от Агенцията за обществени поръчки.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЕВРОПА
Установихме, че Европейският съд в Люксембург търси изпълнител за боядисване на около 10 000 m2 стени на сгради. Условията към потенциалните участници са: учредителният договор и уставът за координирани действия на оферента (на участниците, в случай на обединение), да са публикувани в търговския и фирмен регистър или за дружества, установени извън Люксембург, във всеки от регистрите, съгласно член 46 от Директива 2004/18/ЕО; да има оборот за последните 3 финансови години за дейности, включени в поръчката; да представят списък на препоръки към поръчки, изпълнени през последните 3 години. Оферентите могат да подадат оферта като обединение, ако дружествата, към които принадлежат, носят солидарна отговорност, и са представлявани от общ представител, който ще бъде единствената страна за контакт със Съда на Европейския съюз. Поръчката е с прогнозна стойност между 70 000-80 000 Евро. Обявлението е изпратено за публикуване на 22.10.2012 г., а поръчката е публикувана в приложението на Официалния вестник на ЕС на 01.11.2012 г. - месец и седемнадесет дни преди изтичането на срока за подаване на оферти. Срокът за получаване на искания за документи или за достъп до документи е 26.11.2012 г. - 23:59 ч. Оферти или на заявления за участие се получават до 17.12.2012 г. - 23:59 часа. Датата, на която ще се отворят за разглеждане получените оферти е 20.12.2012 - 14:30 часа. Предвидената продължителност на изпълнението е с начало 15.07.2013 г. и срок за завършване 15.10.2013 г.

СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ на обществена поръчка възложена чрез публична покана от Областна администрация Бургас за СМР на стойност 216 390 лв. и Европейския съд в Люксембург за СМР на стойност между 136 900-166 460 лв. слага точка на темата как се възлагат съобразно европейското законодателство обществени поръчки със стойности под регламентираните от директивите.

Областна администрация Бургас
Европейският съд в Люксембург
подмяна на дървената дограма, ремонт на покрива и боядисване на фасадата на сградата.
боядисване на около 10 000 m2 от стените на сградите на Съда
прогнозна стойност 216 390 лв.
прогнозна стойност 136 900-166 460 лв.
Код: (CPV) 45000000
Код: (CPV) 45442100
Обявлението е публикувано в регистъра на АОП на 17.08.2012 г. – седем дни преди изтичането на срока за подаване на оферти.
Обявлението е изпратено за публикуване на 22.10.2012 г., а е публикувано на 01.11.2012 г. – месец и седемнадесет дни преди изтичането на срока за подаване на оферти.
Срок за публичен достъп до поканата - 24.08.2012 г. – седем дни след обявяването.
Срок за публичен достъп и получаване на искания за документи или за достъп до документи е 26.11.2012 г. - 23:59 ч. – двадесет и шест дни след обявяването.
Оферти или заявления за участие се получават до 24.08.2012 г. - 17:30 часа – 6,5 часа преди изтичане на валидността на поканата.
Оферти или заявления за участие се получават до 17.12.2012 г. - 23:59 часа. двадесет и два дни след изтичане валидността на поканата.
Процедурата се обжалва пред:
Не е предвидена възможност за обжалване
Процедурата се обжалва пред:
Общ съд на Европейския съюз, в рамките на 2 месеца след получаването на известието от ищеца или, в случай че такова липсва, от деня, в който това е станало известно.

СРАВНЕНИЕТО
Европейският съд в Люксембург очаква предложения за боядисване на сградите си от потенциалния изпълнител в границите на 7-8 Евро (13,70-15,65 лв.) за квадратен метър. Не са поставени минимални изисквания за оборот от такива дейности или изисквания към минимален брой референции за добро изпълнение. За период от 26 дни е гарантирано на участниците, че могат да получават документи за участие свързано с възлагането. Оферти от потенциални изпълнители се приемат месец и седемнадесет дни след публикуването на поканата. Осигурен е за всички участници минимален срок от 22 дни за подготовка на предложения за участие. Така и последният кандидат запознал се с поканата в последния час на нейната валидност разполага с разумен срок от 22 дни, за да подготви и изпрати своето предложение за участие в процедурата, което трябва да бъде получено до 17.12.2012 г. - 23:59 часа. Недоволните могат да обжалват пред Европейския съд в Люксембург.
Областна администрация Бургас очаква предложения за подмяна на дървената дограма, ремонт на покрива и боядисване на фасадата на сградата. Поставени са множество минимални изисквания за опит (виж поканата) и оборот от такива дейности, както и множество допълнителни изисквания към доказване на добро изпълнение: участниците трябва да са български или чуждестранни физически или юридически лица, както и техни обединения, да са вписани в Централния професионален регистър на строителя и да притежава актуален лиценз за първа категория строежи, да създаде работни места при реализиране на обекта, чрез наемане на безработни лица, регистрирани в ДБТ Бургас, които да са не по – малко от 30% от общо заетите на обекта, да има оборот минимум 3 пъти прогнозната стойност на поръчката за последните три години, в зависимост от датата, на която кандидатът или участникът е учреден или е започнал дейността си от изпълнени СРР/СМР/КРР, отнасящи се до предмета на поръчката, да имат сертификат за внедрена система за управление на качеството ISO 9001:2008 с обхват подобен на предмета на поръчката или еквивалент; Сертификат за внедрена система за управление на здравословни и безопасни условия на труд OHSAS 18001:2007 с обхват подобен на предмета на поръчката или еквивалент; Сертификат за внедрена система за опазване на околната среда ISO 14001:2004 с обхват подобен на предмета на поръчката или еквивалент, да са извършвали дейности, аналогични на предмета на поръчката, и разполагат с необходимите опит и техническо оборудване за извършване на строителството. За период от 7 дни (минималния срок по закон) е гарантиран достъп на участниците до поканата. Приемането на оферти от потенциални изпълнители се преустановява 6,5 часа преди изтичане на валидността на поканата, което е абсурд. Осигурен е минимален срок от 6 дни и 17,5 часа (европейското законодателство и ЗОП изисква гарантиране на равни условия за всички участници) за подготовка и подаване на предложения за участие в процедурата само за участниците видели обявата в момента на нейното публикуване . Всички останали са поставени в още по-неблагоприятни условия по отношение на сроковете за подаване на предложения. Кандидатите запознали се с условията на поканата в последните два-три дни преди изтичане срока на валидност на практика не са в състояние да подготвят и подадат предложенията си. Така на нито един участник не е осигурен с разумен срок за подготовка и изпращане на предложението. С такива характеристики са повечето публични покани на българските възложители. Недоволните не могат да обжалват процедурата."

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More